Доступність посилання

ТОП новини

Російському генконсулові пропонували «вчити свою історію», а він говорить про антиросійські настрої


Всі учасники акції протесту «Вчи свою історію» під стінами Генерального консульства у Львові
Всі учасники акції протесту «Вчи свою історію» під стінами Генерального консульства у Львові

Львів – Акція протесту «Вчи свою історію» під стінами Генерального консульства у Львові закінчилась скандалом, але не між Україною та Росією, а всередині крайового осередку Української партії, яка організувала пікет. Тим часом генеральний консул Росії бачить у Львові більше антиросійських настроїв, ніж є антиукраїнських у Росії.

Черговому нарядові правоохоронців Личаківського райвідділу довелося чемно чекати на пікетувальників. Міліціонери, щоб охороняти такий протест, змушені були покинути своє патрулювання у місті. Але представників Української партії прийшло тільки 11 – стільки ж, як було й міліціонерів.

Протягом п’яти хвилин молоді люди (лише двоє серед пікетувальників були старшого віку) читали заяву, в якій висловили обурення щодо висловлювань представника МЗС Росії Андрія Нестеренка, який заявляв, що «в Україні продовжується кампанія необ’єктивного висвітлення питань спільної історії двох країн».

Голова міської організації Української партії Остап Стахів заявив Радіо Свобода, що в партійному осередку будуть з’ясовувати, чому не був організований масовий належний пікет, а його звели насправді на сміх. «Ця акція не є спланована, після неї будуть дуже серйозні розмови», – говорить він про провал свого пікету.

Молоді люди, які все-таки прийшли на акцію, передали в консульство кілька книжок із історії України. Але вони відмовились від запрошення зайти в російське дипломатичне представництво, де для них теж приготували книжки в подарунок – із історії Росії.
Правоохооронці чемно чекають пікетувальників


Російський дипломат бачить антиросійські настрої у Львові


Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв заявив, що через протести в робочий час дипломатична установа змушена припиняти прийом громадян. «Такі акції завжди платні, тут тільки бувають студенти. Я можу більше сказати, ніж Нестеренко: тут, у Львові, у Західній Україні висвітлюють несправедливо сторінки нашої спільної історії», – стверджує генконсул.

Російський дипломат відкинув будь-які звинувачення на адресу Росії в розпалювання антиукраїнських настроїв на теренах його батьківщини, заявивши, що, мовляв, саме Україна веде інформаційну війну проти Росії.

А те, що на російських телеканалах і в пресі таки присутні антиукраїнські публікації і заяви, що чимало російських політиків розпалюють ненависть між двома народами, що видається багато російської друкованої продукції про «крах помаранчевих» і «натівські бомбардування» – це на думку консула, не є інформаційною війною проти України.

«Тут у сотні раз більше антиросійської війни, ніж те, що в Україні називають антиукраїнською війною в Росії» – так бачить російський дипломат своє перебування у Львові.

У місті за останні 15 років не було жодного факту нападу на російськомовного громадянина. Однак генконсул Росії стверджує, що тут культивують антиросійські настрої. Але протестувальники з Української партії не могли заперечити подібним висловлюванням, бо, зачитавши заяву, швиденько розійшлись…

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG