Доступність посилання

ТОП новини

Пхеньян випробував балістичну ракету


Нью-Йорк – Північнокорейський режим здійснив запуск балістичної ракети. Пхеньян запевняє, що запуск пройшов успішно. Президент США Барак Обама і лідери Європейського Союзу на нараді у Празі засудили це випробування, охарактеризувавши його як небезпечний виклик міжнародній спільноті, що вимагає міжнародної відповіді.

Світ реагує стурбовано, хоча випробування виявилося невдалим і ракета впала за 7 хвилин після запуску. Але ж міжнародна спільнота має до діла з країною, для якої міжнародне право – порожній звук. Була резолюція Ради Безпеки, що забороняла Північній Кореї проводити випробування балістичних ракет, одначе, як заявив президент Обама, «Північна Корея знову порушила закон, коли провела випробування ракети, котру можна буде використовувати як балістичну ракету далекої дії. Ця провокація підкреслює необхідність негайних дій, не лише з боку Ради Безпеки ООН, а й нашої рішучості не допустити розповсюдження цієї зброї. Закони мусять зобов’язувати дотримання і за порушення треба карати. Слова повинні мати вагу. Світ мусить виступити одностайно, щоб запобігти поширенню цієї зброї. Настав час для рішучої міжнародної відповіді».

Сюзен Райс, посол США в ООН, на надзвичайному засіданні Ради Безпеки у неділю 5-го квітня, підтримала пропозицію Японії розширити існуючі економічні санкції щодо Північної Кореї. Санкції було застосовано резолюцією Ради Безпеки одностайно 2006-го року у зв’язку з ядерною програмою Пхеньяна. Але цього разу одностайності не було. Росія й Китай висловилися проти розширення економічних санкцій. До них приєдналися Лівія та В’єтнам. Отож після тригодинної дискусії члени Ради Безпеки зробили перерву. Вони не змогли домовитися навіть про попередню заяву, яка б засуджувала дії Північної Кореї.

Прагнення обзавестися арсеналом міжконтинентальних балістичних ракет з ядерними боєголовками

Сполучені Штати, які здійснювали стеження, дійшли висновку, що насправді Північна Корея випробувала балістичну ракету, яка може сягати Аляски. Треба віддати належне Пхеньянові, який намагався змалювати запуск балістичної ракети, що заборонено резолюцією Ради Безпеки, як нібито крок у засвоєнні космічного простору.

Північна Корея заздалегідь повідомила світ про намір вивести на орбіту супутник, і, хоча ракета впала разом з головною частиною, режим стверджував, нібито супутник успішно вивели і він передає на Землю технічні дані та патріотичні пісні. Інша справа – боєголовка. Одна річ – мати атомну бомбу, Пхеньян уже володіє нею , але зовсім інша – технологічний ресурс для виготовлення ядерної боєголовки, яку монтують на верхівці ракети. Вона мусить бути невеличкою за розміром, легкої ваги, жаростійкою. Експерти вважають, що Пхеньян поки що такої технології не має і потребує доволі тривалого часу, можливо, кількох років, щоб виготовити ядерну боєголовку. Але експерти вже не раз помилялися у минулому.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG