Доступність посилання

ТОП новини

Що допоможе українській владі подолати політичні розбіжності: поради іззовні чи дострокові вибори?


 Микола Катеринчук
Микола Катеринчук

Гість Свободи: Микола Катеринчук, народний депутат (НУ-НС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Пане Катеринчук, Ви у фракції НУНС до кого належите? Куди Вас віднести? Тому що в НУНС є ті, хто симпатизує Тимошенко, є «За Україну», є «ЄЦ».


Микола Катеринчук:
Ми належимо до радикальних прихильників європейської інтеграції. Тобто, ми радикально виступаємо за вступ України до ЄС. Але це можливо зробити через ліберальні реформи.

Тому я можу сказати, що на сьогоднішній день ми шукаємо саме партнерів всередині фракції. Поки що це вдається з частиною НУНС, які погодилися підтримати наш варіант податкової реформи. Так само є група «За Україну», яка частково так само підтримує наш проект. Тобто, ми шукаємо саме партнерів у напрямку наших законодавчих ініціатив.

- Ви не входити в депутатські групи інші?

- Я не можу входити в різні депутатські групи, тому що я лідер «Європейської партії України».

- Це не зважає Вам входити в депутатську групу. Група складається з конкретних депутатів. Ви йшли за списками, коли ця політична сила була єдина.


- Ми йшли за списками і засновували цей блок. Там було 9 політичних партій.

А те, що ми сьогодні - в тих, хто не зрадив тому гаслу, заради якого проводилися дочасні вибори, а це створення все ж таки демократичної більшості, то ми послідовно виступаємо за те, що все ж таки коаліція має існувати і працювати сьогодні в умовах кризи…

- Але блоку вже ж немає де-факто.

- Де-факто його немає, з політичної точки зору, а з юридичної він існує.

- І хто очолює? Тобто, представник відносно більшості очолює тепер фракцію. Так?

- Так. Це Мартиненко.

- Але рішення одноголосно не ухвалюється фракцією?

- Консенсусом в основному.

- І голосування показує, що цих голосів якраз не вистачає для ухвалення позитивних рішень…


- Так. Для Податкового кодексу нам не вистачає 7-8 голосів. На жаль.

- Ми зараз не про Податковий кодекс хоча це, очевидно, складова великої української реформи.

У нас головне питання сьогоднішньої програми: що допоможе українській владі подолати політичні розбіжності – поради ззовні чи дострокові вибори?


- Давайте спрогнозуємо. Дочасні вибори відбулися. Ми знаємо, хто потрапить…

- Які?

- Парламентські. От вони відбулися. Далі піде етап формування коаліції. Але залишаються ще президентські вибори.

Зрозуміло, що ті кандидати, які себе позиціонують як потенційні президенти, зрозуміло, що вони ніколи не об’єднаються. Це означає, що коаліції не буде, розпускати парламент не має права Президент, Тимошенко залишається зі своїм урядом працювати далі.

Це означає, що вибори не досягли своєї мети – дати можливість іншу якість політики або розв’язати ті політичні проблеми, які є. Тобто, вони залишаються, а з ними залишається і криза.

Інший варіант. Не проводити вибори парламентські, зосередитися на президентських. Сьогодні, дійсно, є криза, пов’язана з кількістю голосів у більшості, і деякі моменти антикризові пробуксовують, тобто напрацювання є, а прийняти складно.

З одного боку, НБУ нікому не підпорядковується, крім Секретаріату Президента, і веде свою незрозумілу політику.

Президент не залишає бажання скинути Тимошенко за будь-яку ціну, навіть якщо на це покласти країну.

У Тимошенко єдина можливість утриматися – це проводити послідовно свою позицію щодо соціальних виплат. Вона радикальний прихильник не скорочення соціальної допомоги населенню: пенсій, зарплат. І це її пріоритет.

Зрозуміло, що це довго не може дозволити собі бюджет, зрозуміло, що ми змушені йти на ринок займати кошти в борг. Таким чином задовольнити якісь свої суттєві, необхідні речі…

- Давайте крапки розставимо над «і».
Роман Скрипін: Ви проти дострокових парламентських виборів?

Микола Катеринчук: Вони нічого не вирішують абсолютно.


Ви проти дострокових парламентських виборів.


- Вони нічого не вирішують абсолютно. Крім того, що…

- За тією схемою, яка є, за тим виборчим законодавством вони точно нічого не вирішують.

- Тепер щодо зміни виборчого законодавства. Всі багато говорять про відкриті списки. Я хотів би сказати, що є декілька законопроектів, близько 6, які про це якось говорять, і там єдиною умовою потрапити на мажоритарний округ у кандидата є, погодившись на ті умови, які йому запропонує партія.

Тобто, лідер партії, який раніше формував свій список за непрозорими умовами, скажімо так, через політичну корупцію і інше, сьогодні буде так само приймати рішення по тому, хто потрапить на цей округ від тієї чи іншої політичної партії чи ні. Це вже відсікає всіх, хто поза тим політикумом, який є.

Тобто, будь-яка авторитетна людина, яку знають люди, вже не може потрапити самостійно, йому треба йти на поклон до якоїсь політичної сили.

- Ви взагалі за мажоритарну систему?

- Європейська партія України виступає за те, щоб повернутися до старої моделі, змішаної моделі, де 50% є мажоритарні округи і 50% політичні партії. Іншого шляху ми не бачимо. Тому що це ще обдурення людей, це так само буде безконтрольність депутатів, вони будуть слугувати лідерам політичних партій, ні в якому разі вони не будуть працювати на округах на своїх.

Тому я думаю, що це ще одна профанація, яку намагають натягнути зараз для населення як панацею.

- Ви ж реаліст. Ви ж можете порахувати, скільки голосів ви можете набрати в парламенті за змішану систему виборів. Ну, ви і, можливо, Блок Литвина.

- Та не йдеться про те, скільки ми наберемо. Йдеться про те, яким чином люди будуть впливати на політику в цій країні. От і все.

- Пане Катеринчук, от сьогодні пан Петтерінг виступав перед парламентарями і теж, як усі інші європейські політики, закликав до єдності, до врівноваженості, до правил гри. Говорив про східне партнерство, що Україна там відіграватиме провідну роль.

Але як може така Україна відігравати провідну роль? Невже вона тоді буде виглядати ліпше у східному партнерстві, ніж її сусіди, в яких виглядають стабільнішими політичні системи?


Білорусь ми не беремо до уваги, бо її ще не включили, я так розумію, до східного партнерства, оскільки вимоги не всі виконуються. Але інші країни демонструють більшу стабільність, можливо.

- Я думаю, що його виступ – це все ж таки був такий натяк на ту дорожню карту, яку має пройти Україна через відповідні реформи. І там дійсно він говорив про боротьбу з корупцією, про прозорість відповідних державних установ, говорив про співпрацю з Росією в контексті все ж таки, щоб Україна сама контролювала свою енергетичну незалежність.

Тобто, практично нічого нового він не сказав. Всі ці речі скоро піднімуться на гаслах кандидатів у президенти. І вони будуть так само про це говорити. Єдине, що ніхто з них не буде це виконувати.

У моєму розумінні про порятунок того, що треба сьогодні рятувати треба. Я думаю, що все ж таки рятувати не треба, тому що люди самі себе врятують від цієї влади, тому що, на жаль, на сьогоднішній день ця влада нездатна запропонувати нічого суспільству, ніж чвари і постійне перетягування одіяла.

І зрозуміло чому. Бо вони абсолютно не є самостійними. Там є крупний капітал, який сьогодні в цих умовах потерпає щодо своєї ліквідності капіталів. Зараз всі намагаються вчепитися за бюджет, щоб зберегти свої статки…

- Можна уточнити. Про кого Ви говорите зараз? Про яку політичну силу?

- Я кажу про Партію регіонів. Я кажу, що в БЮТі там теж є якісь свої олігархи, там напрямку Губський, там інші. В «НУ» вже не залишилося нікого й нічого, тому можна там спокійно говорити. Біля Президента там декілька є…

- А от Ви – білі і пухнасті. Так?


Тобто, Ви на це натякаєте, що от всі погані, вони нічого не роблять, а Ваша політична сила і Ви от окремі. Але в чому окремі? Я поки що не можу зрозуміти.
Микола Катеринчук: У нас немає олігархів. У нас «риночники» і «ларьочники» в основному. Так, ми не можемо конкурувати з цими хлопцями. Але поки що це час, тому що скоро ці міліонери стануть мільярдерами, а там уже й до дна недалеко…


- По-перше, в нас немає олігархів. У нас «риночники» і «ларьочники» в основному. Так, ми не можемо конкурувати з цими хлопцями. Але поки що це час, тому що скоро ці міліонери стануть мільярдерами, а там уже й до дна недалеко…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG