Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко сподівається, що з червня Шенґенська зона стане ближчою


Київ – Україна сподівається відновити діалог із Євросоюзом про безвізовий режим для своїх громадян. Представники ЄС застережень щодо переговорів не мають. Проте, на думку експертів, цей діалог обіцяє бути дуже тривалим.

Візовий діалог розпочався з критичних заяв. Новопризначений заступник голови президентського Секретаріату Ігор Попов заявив в інтерв’ю Радіо Свобода у суботу, що безвізовий режим для громадян ЄС може бути переглянутий.

У Міністерстві закордонних справ від однозначного коментаря ухилилися, проте дали зрозуміти що не поділяють такої точки зору.

«Я не коментую нікого іншого, а лише представляю позицію МЗС з того чи іншого питання, – каже речник Міністерства закордонних справ Василь Кирилик. – Я хотів би наголосити, що на виконання доручення Президента нами було підготовлено відповідні пропозиції щодо можливих кроків у візовому питанні між Україною та ЄС. Позиція МЗС України полягає в тому, щоб активно проводити переговорний процес із питання максимального пом’якшення візових умов між Україною та Європейським Союзом».

«Безвізовий» план буде в червні

У понеділок Президент Віктор Ющенко на спільній прес-конференції з головою Європарламенту Гансом-Ґертом Петтерінгом заявив, що сподівається на започаткування вже у червні цього року плану дій щодо встановлення безвізового режиму для України з боку ЄС.

За словами Ющенка, скасування Україною візового режиму для європейців «є добрим, позитивним кроком». Проте українці часто мають досить серйозні проблеми з отриманням шенґенських віз.

У свою чергу, президент Європарламенту наголосив, що дане питання між Україною та ЄС має бути вирішено позитивно, оскільки Україна є важливою частиною Європи. «Ми всі повинні прагнути до вільного пересування, але, крім того, ми повинні гарантувати безпеку нашим громадянам», – зауважив Петтерінг.

Просуванню в Європу заважатиме криза


Переговори з ЄС щодо безвізового режиму для громадян України були започатковані минулого року. У червні очікується на укладення плану дій, внаслідок виконання якого українці зможуть вільно пересуватися до країн ЄС.

«Президент (Ющенко) говорив про те, що у червні має бути укладено «дорожню карту», – каже науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. – Це умовна назва програми, яку Україні треба виконати, щоб отримати безвізовий режим. Зараз переговори у робочих групах ведуться здебільшого щодо узгодження переліку заходів, які будуть внесені до цієї «дорожньої карти».

Наразі важко прогнозувати, впродовж якого часу Україна зможе виконати цей план. За словами експертів, тут дуже багато залежить і від обсягів фінансів, спрямованих на виконання плану, і від політичної волі керівництва держави, і від авторитету цього керівництва на міжнародній арені. Проте в умовах економічної та політичної кризи держава навряд чи зможе ефективно мобілізувати ресурси, щоб швидко досягти поставленої мети – отримати безвізовий режим із ЄС.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG