Доступність посилання

ТОП новини

Руйнівні наслідки землетрусу в Італії


Італійські рятувальники виносять пораненого з під завалів в місті Аквіла
Італійські рятувальники виносять пораненого з під завалів в місті Аквіла

Рим – Італія мобілізує сили для ліквідації наслідків потужного землетрусу, що стався на світанку у понеділок в центральній області Абруццо. Пошукові роботи тривають. За останніми даними, в результаті трагедії загинули понад 200 осіб. Серед потерпілих одна українка – восьмирічна дівчинка.

«Раптово усе затрусилося, і ми швидко спустилися донизу», – перелякано розповідає про пережите юнак. Інші довкола нього волають про допомогу. Наслідки катастрофи у цифрах вражають: серед сотні загиблих багато дітей, півтори тисячі поранених, сто тисяч людей залишилися без даху над головою.

Основним завданням залишається порятунок уцілілих з-під завалів, заявив на місці події прем’єр Сильвіо Берлусконі. Довкола найбільш постраждалого міста Аквіла розбивають наметові містечка. Потерпілих розташовують в обласних лікарнях і навіть відправляють до італійської столиці.
Тіло загиблого на тлі зруйнованого землетрусом будинку у столиці провінції Абруццо


Епіцентр землетрусу стався вночі з неділі на понеділок за 95 кілометрів на північному сході від Рима. За інформацією Національного інституту геофізики та вулканології, сила поштовхів становила 5,8 балів за шкалою Ріхтера з подальшим відлунням, що сягнуло 6,2 бали.

У зруйнованому середньовічному місті Аквіла і довколишніх районах працюють чотири тисячі професійних рятувальників та місцеві волонтери. Залучені також військові та гірські рятувальники. Вони проводять роботи без використання машин, лише за допомогою собак та оптичних телекамер. Під час розбору завалів вимагають абсолютної тиші, щоб чути голоси з-під руїн.

До стихійних районів скеровують мобільні шпиталі. Приміщення єдиної лікарні у місті Аквіла пошкоджене, звідти пацієнтів евакуювали, тому перших поранених оперували просто неба. Гуманітарна допомога надходить з усієї країни.

Від допомоги інших європейських держав Італія наразі відмовляється. Керівництво запевнило населення про допомогу і закликає не повертатися до пошкоджених будинків. Глава уряду Берлусконі, оголосивши надзвичайний стан в країні, побував на місці події. «На гелікоптері я облетів усю постраждалу зону. Дуже поширені обвали будівель, передусім древніх будинків. Історичний центр міста Аквіли абсолютно зруйнований, усі громадські будівлі не придатні для функціонування», – повідомив прем’єр-міністр Італії.

Автотраси при виїзді з провінції Абруццо переповнені, бо люди переїздять до родичів у безпечні місця. Сейсмологи стан тривоги ще не скасували, попереджають про нові можливі коливання землі в центральній частині Італії протягом наступних днів. У небезпечних районах закриті школи.

Землетрус в сейсмічно активній зоні Абруццо назвали найсильнішим на Апеннінах за останні десять років. Трагедія завдала великих втрат архітектурній спадщині міста Аквіла з населенням 70 тисяч осіб. Сильно пошкоджені церкви, дзвіниці і старовинні палаци епохи Середньовіччя. Потужних поштовхів не витримали навіть сучасні антисейсмічні будівлі. Про остаточні збитки, завдані стихією, говорити зарано.

(Рим–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG