Доступність посилання

ТОП новини

Обама... «київський»? (Європейська преса)


Прага – Чимало оглядачів впливових європейських видань вже не вперше звертають увагу на те, що українські виборці відчайдушно бажають побачити нового лідера країни, який би став альтернативною трьом сумнівним нині політичним чільникам України – Юлії Тимошенко, Вікторові Януковичу і Вікторові Ющенку. Газети також інформують, що боксерський поєдинок між скандальним британцем Девідом Хеєм та чемпіоном світу за кількома версіями у суперважкій категорії Володимиром Кличком відбудеться в Німеччині на арені німецького футбольного клубу «Шальке-04» в Ґельзенкірхені.

Впливова «Файненшел Таймс» інформує про те, що за наслідками останніх опитувань громадської думки, в Україні швидкими темпами набирає популярності 34-річний політик Арсеній Яценюк, який стає нібито альтернативою трьом відомим нинішнім найбільш впливовим політикам України, які своїми сумнівними методами вже ганьблять обличчя української політики. «Файненшел Таймс» наводить слова українського політолога Олексія Гараня про те, що «Яценюк намагається виокремлювати себе як український Обама». Газета також повідомляє про те, що Яценюк оголосить про свій намір балотуватися на посаду Президента України 22 травня, коли йому виповниться 35 років, що дає право балотуватися на цю посаду. Лондонський часопис повідомляє, що Арсеній Яценюк вільно володіє англійською, має прозахідну орієнтацію і водночас є прихильником зміцнення стосунків із Росією. «Файненшел Таймс» наводить також слова ще одного українського політолога, Ілька Кучеріва, який заперечує на даний час паралелі у Яценюка з Обамою, бо, на думку Кучеріва, Яценюк не має поки що сильних прихильників із бізнесових кіл України. Згадана газета вказує на те, що за даними опитування київського Центру Разумкова, Арсеній Яценюк поки що третій з 12 відсотками голосів опитаних, а попереду Віктор Янукович з 17-ма відсотками і другою йде Юлія Тимошенко – 16 відсотків, а четвертий - Віктор Ющенко – всього понад три відсотки голосів опитаних в Україні.

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що судове «перетягування канату» в США щодо видачі 89-річного Джона Дем’янюка Німеччині схиляється на користь видачі його німецькій прокуратурі. Сполучені Штати позбавили цього чоловіка, підозрюваного у прислужуванні нацистам, громадянства і вже намагалися видати його до початку поточного тижня німецькому правосуддю у Мюнхені. але адвокат зупинив депортацію Дем’янюка, посилаючись на важкий стан здоров’я підозрюваного. Все ж імміграційний суд США з аргументами правника не погодився і підтвердив рішення про депортацію. Згаданого Дем’янюка, уродженця України, підозрюють у ймовірній причетності до розстрілів майже 29 тисяч євреїв у нацистських таборах Треблінка і Собібор, на польській території. Джона Дем’янюка вже судив суд Ізраїлю в 1993 році, але пізніше скасував ухвалу за недостатністю доказів. Німецька прокуратура зібрала уточнені дані на цю особу і готує судовий процес у Мюнхені, який називають уже останнім в історії великим судом над нацистськими злочинцями.

Вже згадана «Ді Прессе» також інформує, що 20 червня на стадіоні «Велтніс-Арена» в німецькому Ґельзенкірхені, який євласністю футбольного клубу «Шальке-04», відбудеться давно очікуваний серед любителів боксу поєдинок професіоналів у суперважкій категорії. Зустрічаються тут перед трибунами на 60 тисяч місць скандальний британець Девід Хей і український супер-чемпіон Володимир Кличко. Німецька «Більд» повідомляє також, що дах арени в Ґельзенкірхені є розсувним, що робить його незалежним від примх погоди. Також наголошено, що 28-річний Хей не має значного досвіду у суперважкому, «королівському», дивізіоні професійного боксу, бо перейшов з важкої ваги, де провів 23 бої і отримав 22 перемоги, 21-ну нокаутами. У суперважкій категорії Хей провів лише один бій, та й той не титульний. Газета також повідомляє, що 33-річний Володимир Кличко вже приступив до підготовки до цього бою в своєму тренувальному таборі в австрійському Тіролі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG