Доступність посилання

ТОП новини

«Пінзель стане культурним шоком для Європи» – представник Лувру


Музей Пінзеля у Львові на площі Митній
Музей Пінзеля у Львові на площі Митній

Львів – Вперше у Луврі у 2011 році експонуватимуть скульптури українського автора XVIII століття Іоана-Георга Пінзеля. 7 квітня делегація фахівців Лувру оглядала скульптури Пінзеля у Львові, а також побуває цими днями у Бучачі, що на Тернопільщині, та в Івано-Франківську, де жив і творив свої унікальні дерев’яні скульптури Пінзель.

За усю історію одного з найстаріших європейських музеїв тут ніколи не експонували роботи українських авторів. Іоан Пінзель буде першим.

Митця порівнюють із видатним представником чеського бароко Матеєм Брауном, римським скульптором Лоренцо Берніні і навіть із великим Мікеланджело. Однак ім’я українця Іоана-Георгія Пінзеля не відоме європейцям.

Пінзель у Парижі ніколи не був

Митець жив і творив на Львівщині, Тернопільщині та Івано-Франківщині. Звідки походить Пінзель, як він з’явився в Україні, залишається таємницею, зрештою, як і те, коли помер і де похований майстер. Його талант розвивався в Бучачі, він був неперевершений у монументальній релігійній скульптурі. Пінзель у середині XVIII століття створив скульптури для фасаду собору Святого Юра у Львові, зокрема Георгія Змієборця.

За життя майстер рококової скульптури мав власну школу і 40 його учнів стали видатними самобутніми митцями, серед них брати Матвій і Петро Полеєвські, Франціск Оленський, Іван Обороцький. Нині у Львові найбільша колекція скульптур Пінзеля зберігається у Львівській галереї мистецтв. П’ять із шести боцеті майстра придбав Баварський національний музей у Мюнхені.

Директор Львівській галереї мистецтв Борис Возницький зазначає: «Ми вдячні Лувру, що Пінзель буде у Франції. У Парижі він ніколи не був. Скульптури Пінзеля виставлятимуть у найбільшій культурній столиці Європи, а це тішить. 35 років тому ми возили у Лувр картину Де ля Тура «У лихваря».

Музейники Лувру були в захопленні від скульптур Пінзеля

У вересні 2011 року у Луврі експонуватимуть близько 20 скульптур Пінзеля. Група працівників музею прибула у Львів, щоб відібрати роботи майстра для експозиції, обговорити питання транспортування і страхування. Зрештою, щоб на власні очі побачити неповторні дерев’яні скульптури.

Фахівці Лувру не приховували своє захоплення унікальними скульптурами Пінзеля. Генеральний реставратор департаменту скульптури музею Лувр Женев’єва Бреск-Бот’є зауважила, що як тільки музейники побачили фотографії скульптур і прочитала публікації Пінзеля одразу вирішили, що ці твори мають побачити європейці.

«Лувр популяризує твори західноєвропейських художників, які через якісь причини не стали відомими. Лувр має твори митців XVIII–XX століть, які не були раніше відомими публіці. Я гадаю, що зараз саме час показати Пінзеля світові. Це митець із особливим стилем, його твори можуть вразити і схвилювати публіку оригінальністю, багатством емоцій. Ми ще не визначили твори, які експонуватимуться у Луврі. Нас зацікавили роботи «Розп’яття» і «Ангел». Ми зацікавились усіма роботами від великих розмірів і до менших. Хочемо показати усю гаму скульптура. Я вважаю, що це буде культурним шоком для європейців побачити роботи Пінзеля», – каже Женев’єва Бреск-Бот’є.

Усі грошові витрати Франція бере на себе

Усі фінансові витрати на транспортування, страхування, промоцію бере на себе французька сторона. Міністерство культури України має оцінити усі відібрані твори Пінзеля, а від цієї вартості 0,5 % становитиме страхування.

Уже відомо, що скульптури Пінзеля експонуватимуть у каплиці, в якій Людовік XIV склав королівську присягу.

Скульптури Іоана Пінзеля – це свідчення європейськості України, зазначили представники французької делегації. Адже через твори Пінзеля Франція і світ побачать Україну XVIII століття, яка й досі є невідома. Мистецтво Пінзеля допоможе краще пізнати регіони Західної України, які є частиною Європи.

Скульптурами Іоана Пінзеля зацікавився і Вашингтонський музей, де, за попередньою інформацією, експозиція мала б відбутися в 2012 році. Тепер лишень львівським фахівцям потрібно вчасно реставрувати скульптури Пінзеля перед мандрівкою до Європи і Сполучених Штатів.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG