Доступність посилання

ТОП новини

Навряд чи одночасні вибори парламенту і Президента України можуть бути відкритими і прозорими – представник ПАРЄ


Київ – Ідея одночасних президентських і парламентських виборів навряд чи знайде розуміння в Європі. Про це в Києві заявила співдоповідач моніторингову комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ренате Вольвенд. Делегація ПАРЄ два з половиною дні працювали в Україні, досліджуючи дотримання зобов’язань, взятих Україною при вступі до Ради Європи.

На підсумковій прес-конференції співдоповідач ПАРЄ Ренате Вольвенд зауважила, що цього разу головними питаннями моніторингу були підготовка змін до виборчого законодавства, конституційна реформа та реформа системи судочинства.

Делегація мали зустрічі з Президентом, Головою Верховної Ради та представниками громадянського суспільства. «Ми на різних рівнях вели розмови про зміни до виборчого законодавства, – розповіла Ренате Вольвенд. – І мене найбільше вразила зустріч із робочою групою Верховної Ради, яка займається розробкою уніфікованого виборчого кодексу. Це люди різного віку, чоловіки і жінки, що представляють різні політичні сили. Але вони попри те, що їх роз’єднує, вони вдало співпрацюють між собою. І хотілося б що лідери політичних сил, які їх делегували, могли скористатися їхнім прикладом».

Застереження щодо виборів


Оскільки Україна впритул наблизилася до виборів, то найбільше уваги було приділено цьому питанню. За словами пані Вольвенд, важливо, щоб парламентські вибори ґрунтуватися на принципах відкритих партійних списків і були прозорішими, зокрема щодо джерел фінансування як кандидатів, так і політичних сил.

Співдоповідач ПАРЄ критично поставилася щодо ідеї дострокових одночасних і парламентських, і президентських виборів. Зауваживши, що це її особиста думка, бо обговорення ще не було, пані Вольвенд таки сказала: «Навряд чи вибори парламенту і президента в один день можуть бути відкритими і прозорими. Боюся, що Україна внаслідок цього отримає більше хаосу, ніж результату. Сумнівно, що це будуть вибори, яких очікує євроспільнота».

Хоча проти дострокових виборів у Європі не мають жодних застережень (навпаки, такі вибори можуть бути корисними), доповідачка ПАРЄ висловила сумнів, що Україна отримає якісно новий парламент, якщо не буде змінене виборче законодавство.

Моніторинг триватиме

Говорячи про подальші перспективи моніторингу України з боку Ради Європи, Ренате Вольвенд була стриманою. «Два роки тому нам так багато обіцяли, що здавалося, ніби всі питання буде вирішити легко, – зауважила вона. – Але потім виконання обіцянок не було».

Разом з тим представники ПАРЄ зазначили, що в Україні є розуміння необхідних реформ. Тож за наявності волі керівництва держави всі зобов'язання, взяті Україною на себе при вступі до Ради Європи ще в 1995 році, можуть бути виконані впродовж року.

Пані Вольвенд попросила також не сприймати режим моніторингу як щось виключно негативне, а розглядати його передусім як можливість співпраці.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG