Доступність посилання

ТОП новини

З Обамою американці оптимістичніше дивляться на майбутнє


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах останні опитування громадської думки показують, що американці оптимістичніше оцінюють перспективи економіки на тлі нинішньої кризи. Це, певно, перший за останні місяці прояв народного оптимізму.

Це пояснюють, очевидно, тим, що за одинадцять тижнів свого перебування у Білому домі президент Барак Обама, молодий, енергійний, сповнений нових ідей, зумів якимось чином вселити в американців заряд нових надій. То були вельми неспокійні одинадцять тижнів: нові ініціативи президента, гостра критика лідера-демократа з боку республіканської опозиції за його, з їхнього погляду, подекуди помилкові кроки. Але, як показує опитування, ніщо не зашкодило популярності Обами, як не зменшило певності в тому, що президент прагне вести країну вірним курсом – і в галузі економіки, і у зовнішній політиці, і щодо воєнних дій в Іраку та Афганістані.

Дві третини американців схвалюють виконання Обамою президентських обов’язків і його курс. Соціологи зауважують, що нові президенти, як правило, користуються підвищеною популярністю у початковий період своєї діяльності, але симпатія народу до Обами контрастує зі ставленням до деяких його попередників у Білому домі – попри те, що країна переживає економічну кризу.

Рівень безробіття сягнув 8,5 відсотка. 70 відсотків опитуваних занепокоєні можливістю того, що у наступні 12 місяців хтось із їхньої родини втратить роботу. Третина населення, як показує опитування, змушена відмовляти собі не лише у предметах розкоші, а й у необхідних речах. Але при всьому тому, кількість людей, які вважають, що країна просувається у правильному напрямку, різко збільшилася. Американців, оптимістично наставлених щодо економіки, у середині січня, тобто перед інавгурацією Обами, було лише 15 відсотків. Нині таких 39 відсотків. Востаннє подібний показник був чотири роки тому, на початку другого президентського терміну Джорджа Буша.

Найбільшу роль зіграла психологія

Опитування здійснене соціологічним Інститутом Зогбі. Замовники – газета «Нью-Йорк Таймс» і відділ новин телевізійної мережі CBS News, всеамериканської, зауважмо. А робилося це так: здійснили комп’ютерний аналіз 69 мільйонів телефонних номерів по всій країні з тим, щоб кожен штат був репрезентований. Відібрали 1000 номерів, узяли інтерв’ю в абонентів і здійснили екстраполяцію, чи то пак, пропорційне перенесення результатів, на все населення Сполучених Штатів.

Коментуючи результати опитування, соціолог Артур Гілмен сказав, що на його думку, «найбільшу роль тут зіграла психологія. Президентові Обамі вдалося повернути на 180 градусів негативні настрої в країні. Він дав поштовх позитивові тому, що сам він оптиміст, подібно до (Франкліна) Рузвельта. Зарано казати, чи спрацюють його зусилля з економічними стимулами, але деякі показники вже поліпшуються».

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG