Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі зловмисники побили релігійних євреїв


Сімферополь – У Криму продовжує зростати рівень ксенофобії та етнічної нетерпимості. Про це мовиться у звіті Харківської правозахисної групи, яка провела дослідження разом з Комітетом свободи преси в Криму. І однім із підтверджень цьому став недавній напад групи зловмисників на громаду кримських іудеїв. Втім, правоохоронці обережні у своїх оцінках цього інциденту.

Напад стався незадовго до одного з найбільших свят єврейського народу, коли іудеї вже готувалися до Песаху. 27 березня близько 10 осіб напали на двох прихожан Сімферопольської синагоги. 30-літній Аарон, який тієї п’ятниці з родиною прийшов зустрічати шабат, постраждав найбільше, але медики травми визнали легкими пошкодженнями. За його словами, напад був неспровокованим і виглядав заздалегідь організованим.

З десятка нападників міліція затримала п’ятьох, але лише двоє отримали покарання – по 5 діб адміністративного арешту. Три роки тому уже був подібний напад. Тоді група молодиків побила парафіян іншої сімферопольської синагоги, і нападники теж відбулися лише адмінарештом. Загалом місцева преса пише, що злочини на етнічному ґрунті в Криму почастішали, але міліція на них реагує як на звичайне хуліганство. Найбільше дістається євреям та кримським татарам.

Хуліганство чи прояв етнічної нетерпимості?

З цього конкретного приводу міліція теж стверджує, що це не антисемітизм, а звичайне хуліганство. Хоча свідки наполягають, що нападники вигукували антисемітські погрози і ксенофобні гасла. Місцеві правозахисники стверджують, що за останні п’ять років у Криму не було порушено жодної кримінальної справи за фактами нападів за етнічною ознакою.

За фактом останнього нападу єврейські організації Криму поставили під сумнів справедливість формулювання вироку зловмисникам і закликали правоохоронні органи провести ретельне слідство та покарати нападників. Слід сказати, що напад стався напередодні великого іудейського свята – Песаха, але члени іудейської громади кажуть, що він не зіпсує їм святкування.

(Сімферополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG