Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» може застосувати санкції проти Києва за недобір газу (світова преса)


Прага – У світовій пресі обговорюють наростання економічної кризи в Україні і невдоволення населення держави своєю владою. Оглядачі також прогнозують, що наступного тижня можуть бути оголошені дострокові парламентські вибори в Україні. Деякі газети попереджають, що російський «Газпром» ще може застосувати штрафні санкції проти Києва за недобір російського газу.

Впливова «Нью-Йорк Таймс» публікує матеріал про наростання економічної кризи та безробіття у Східній Україні. Газета інформує, що у багатьох східних областях України за зиму-весну цього року промислове виробництво скоротилося наполовину і безробіття зросло майже удвічі. Наприклад, в Донецьку офіційно зареєстровано біля 70 тисяч безробітних, але з понад мільйона працюючих біля третини отримують лише незначну частину своєї номінальної зарплати. «Нью-Йорк Таймс» вказує на те, що частина безробітних Донеччини направляє свій гнів і відчай у політичне русло. Один із безробітних Кіровського металургійного комбінату Донецька сказав газеті, що він гордиться Росією і вважає за необхідне «розділити Україну навпіл та віддати одну половину Польщі, а іншу – Росії». «Нью-Йорк Таймс» також інформує тут, що лише в Донецькі області проживає до 40 відсотків населення, які вважають себе етнічними росіянами.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» прогнозує, що 14 квітня у Києві може бути відправлений у відставку уряд, а відтак оголошені і дострокові вибори парламенту. Газета цитує віце-спікера Верховної Ради від БЮТу Миколу Томенка, який вважає, що можливий провал наступного вівторка голосування за антикризовий пакет може підштовхнути «переобрання всієї влади». «Нєзавісімая Газєта» також цитує експертів, які оцінюють, що БЮТ не лише не готовий до виборів, але й не бажає відкривати свої передвиборні списки. Представники БЮТ, у свою чергу, звинувачують Президента і Партію регіонів у намірах відправити у відставку уряд Тимошенко і «поставити країну на грань виживання».

Інше московське видання – «Комерсант» – не лише звертає увагу на підписання між російським газовим монополістом «Газпромом» і «Нафтогазом України» технічної угоди про постачання і транзит газу, але й зауважує, що газові проблеми між двома країнами залишаються. Ця газета наводить дані про те, що за перший квартал цього року Україна недобрала половини запланованого до отримання з Росії газу, хоча за угодою не може недобирати більше 20 відсотків запланованих поставок. Хоча й Володимир Путін вже пообіцяв раніше «не карати Україну» за значне перевищення лімітів недобору газу, все ж, як інформує «Комерсант», у «Газпромі» обговорюють питання штрафів проти «Нафтогазу України», бо «це прописано в угодах».

Європейське видання «Уолл Стріт Джорнел» попереджає, що над реалізацією європейського газового проекту «Набукко» нависла нова серйозна загроза, цього разу з боку Баку. Ця газета має інформацію про підписання меморандуму між російським «Газпромом» і азербайджанськими енергетиками про постачання до Росії азербайджанського газу з двох нових родовищ, які раніше планувалися для «Набукко». Якщо ця домовленість буде реалізована Москвою, наразі це лише меморандум про наміри, то, на думку «Уолл Стріт Джорнел», проект «Набукко» стане після цього нікому непотрібним.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG