Доступність посилання

ТОП новини

Президент України, кіборг і брандспойт – засоби захисту від рейдерства


Віктор Ющенко: держслужбовці, причетні до рейдерства, заплатять кар’єрою.
Віктор Ющенко: держслужбовці, причетні до рейдерства, заплатять кар’єрою.

Київ – Завод «Квазар» у Києві є одним із найбільших у світі виробників мікросхем та обладнання для альтернативного виробництва енергії. На нього припадає 3% світового виробництва сонячних батарей. На підприємстві працює близько 5 тисяч фахівців, і навіть в умовах кризи завод набирає нових працівників та сплачує 100 мільйонів податків на рік. Від початку року «Квазар» піддавався рейдерським атакам, але вони захлинулися через відчайдушний спротив трудового колективу. Розслідування рейдерських нападів на цей завод взяв під особистий контроль Президент України Віктор Ющенко. 8 квітня він ознайомився з ситуацією на ВАТ «Квазар» та розповів про результати розслідування.

Детально спланована рейдерська атака призвела до того, що понад 20 гектарів території ВАТ «Квазар» опинилися у володінні нікому не відомої приватної фірми. Новий власник 65% акцій заводу мав намір ліквідувати виробництво, а на місці цехів облаштувати офісні центри, щоб здавати їх в оренду. Подібна доля вже спіткала кілька заводів у інших регіонах, які це рейдерське угруповання захопило раніше.

Українські сонячні батареї користуються попитом у Європі, Азії, Африці. Латинській Америці.
Але працівники «Квазару» не сиділи склавши руки. Вони надсилали свої звернення до всіх, аж до Президента. А тим часом готувалися до справжньої війни. Цілодобово чергували та будували барикади довкола заводу, розповів Євген, один із системних адміністраторів ВАТ «Квазар».

«Готувалися поливати з пожежних гідрантів усіх людей, які намагатимуться вдертися на завод. Боялися за цінну виробничу інформацію, тому викручували жорсткі диски з комп’ютерів, і готувалися будь-якої хвилини виносити їх таємними шляхами з території. Однієї ночі до заводу під’їхало 11 автобусів, була спроба захопити підприємство, але в рейдерів нічого не вийшло», – згадує працівник заводу.

Ющенко: всі винні в замаху на «Квазар» будуть покарані

Врятували ситуацію лише злагоджені дії колективу та керівництва заводу, і те, що ситуацію взяв під особистий контроль Президент Віктор Ющенко. Сьогодні, перебуваючи на підприємстві, Віктор Ющенко дав свою оцінку тим подіям.

Взимку тут були барикади
«Та рейдерська атака стала можлива лише тому, що ціла низка посадовців не виконувала своїх обов’язків. Спершу суддя виніс неправдиве рішення щодо зміни власника акцій. Він більше ніколи не судитиме... І той державний регістратор, і той судовий виконавець, які виконували неправдиве рішення суду, залишилися без роботи. Я ініціював перевірку Подільської районної адміністрації Києва, зокрема, їхніх дій щодо заводу «Квазар». Всі винні будуть покарані», – зазначив Президент України.

Битва «кіборга» з рейдерською «сараною»

До недавнього часу найбільшим акціонером ВАТ «Квазар» була компанія «KM Secure» (Канада), яка володіла 47,35% акцій Ще 17% належали російській «Техпроект», 11,87% – підприємцю Сергію Берінгову, 5% – трудовому колективу, решта – маленьким акціонерам. Група рейдерів, на чолі з нібито «громадянином Ізраїлю, України та Канади» Аркадієм Астріним, заволоділа 65% акцій на основі підроблених документів. А далі діяла за популярною серед махінаторів схемою «добросовісні покупці». В результаті акції заводу від початку року встигли змінити кількох власників.
Кіборг – як символ боротьби з рейдерством


За словами голови правління ВАТ «Квазар» Сергія Монакова, Верховний Суд України скасував незаконні рішення, тож захоплення рейдерами заводу вже не загрожує.

«Якби рейдерам ця акція вдалася, декілька тисяч сімей втратили б джерела існування. На сьогодні завод нормально працює. Але маємо таку плутанину з документами, що згідно з законом її доведеться виправляти роками», – прогнозує голова правління ВАТ «Квазар».

Про рейдерський напад нагадує не лише плутанина з документами, але й скульптурна композиція, зроблена робітниками ВАТ «Квазар» та встановлена перед головною прохідною. Величезний металевий кіборг із написом «Квазар» на грудях б’ється зі зграєю такої ж металевої сарани. Працівники заводу мають надію, що їхній досвід боротьби з рейдерською сараною використають і на інших підприємствах України.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG