Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії значно підвищили плату за лікування


Рига – У Латвії, в результаті проведення радикальних кризових реформ у сфері охорони здоров’я, значно підвищили плату за лікування. Нові розцінки за амбулаторні та стаціонарні послуги найбільш чутливо торкнулися малозабезпечених латвійців, які стали рідше звертатися до лікарів. На думку експертів, заощадження державних коштів за рахунок здоров’я нації є ілюзорним і розплата за це в майбутньому може бути дуже болючою. Натомість медичні чиновники вважають, що підвищення цін за лікування сприятиме тому, що латвійці уважніше ставитимуться до свого здоров’я.

Кожний латвієць, зареєструвавшись у сімейного лікаря, може розраховувати на гарантовану державою медичну допомогу, яку тільки умовно можна зазвати безкоштовною. Особливо після того, як з огляду на зменшення державного фінансування медичних установ, були підвищена оплата пацієнтів за лікування.

Від 1 березня цього року за один день перебування у стаціонарній лікарні латвійці платять 23 долари. Візит до сімейного лікаря коштує 2 долари, а викликати його додому – майже 40 доларів. Підвищилися ціни за медичне обстеження та діагностику. Якщо раніше малозабезпечені латвійці були звільнені від оплати за медичне обслуговування, то тепер платити за лікування їм доводиться у повному обсязі. Зміни торкнулися також хворих, які отримували від держави компенсацію на придбання медикаментів.

Тринадцять сільських латвійських лікарень переведені зі стаціонарного на денний амбулаторний режим, і у випадку серйозних захворювань сільські пацієнти повинні звертатися до регіональних лікарень.

Життєвий вибір – їхати до лікарні чи померти вдома

Серед нововведень також – створення єдиної системи швидкої допомоги, яка складатиметься з центру управління в Ризі та п’яти диспетчерських регіональних служб. Латвійська швидка допомога за безпідставний виклик бере з пацієнта плату в розмірі 20 доларів, тому окремі хворі не поспішають її викликати і терплять, інколи дійсно «до кінця».

«Шлунок болів так сильно, ноги набрякли, що я їх не відчував, біль нестерпний. Швидку не викликав довго, оскільки боявся, що з мене візьмуть гроші. Однак настав момент, коли прийшлось вибирати – їхати в лікарню чи померти вдома», – каже один із таких хворих Олексій

Підвищення цін за лікування, як стимул турботи про своє здоров’я

«Найголовніше – це здоров’я» – кажуть інші латвійці і готові платити за лікування необхідні кошти.

«Якщо у державі така криза, то що зробиш. Лікарям треба платити. Можливо буде важко, але за рахунок здоров’я грошей не заощадиш», – каже Інара

Натомість міністр охорони здоров’я Латвії Іварс Еглітіс зазначає, що підвищення цін за лікування спонукатиме латвійців вести здоровий спосіб життя і заздалегідь турбуватися про своє здоров’я.

«Зараз склалася така ситуація, що в пацієнтів, мешканців Латвії є час подумати про проблеми свого здоров’я, а не чекати до останнього і платити за лікування в лікарні значні кошти. І у разі, якщо виникли якість ознаки захворювання, одразу звертатися до сімейного лікаря, вартість послуг якого тільки один лат (два долари)», – зазначив міністр охорони здоров’я Латвії Іварс Еглітіс.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG