Доступність посилання

ТОП новини

Дні польського кіно в Україні відкрив всесвітньо відомий режисер Зануссі


Кшиштоф Зануссі
Кшиштоф Зануссі

Київ – В Україні стартують дні польського кіно. І відкрив фестиваль – всесвітньо відомий польський режисер-філософ Кшиштоф Зануссі. Він приїхав до України не з порожніми руками. У Києві Зануссі презентував свою нову стрічку «Серце на долоні», з Богданом Ступкою у головній ролі. Крім того, впродовж наступних 5 днів українці переглянуть найвідоміші фільми польського режисера.

Якщо ви шанувальник кіно холодного розуму, полюбляєте малоемоційні філософські фільми, то Кшиштоф Зануссі – ваш режисер! Сивочолий, статечний чоловік зі світлими очима – таким постав всесвітньо відомий режисер перед українськими шанувальниками.

У Києві Кшиштоф Зануссі відкрив кінофестиваль «Дні польського кіно» та презентував свою нову стрічку «Серце на долоні» з Богданом Ступкою в головній ролі і бюджетом у 2 мільйони євро.

Це філософська притча про значення життя, добро та зло. «Починати робити добро ніколи не пізно, – головна теза «Серця на долоні».

Кшиштофа Зануссі зазначив: «Я захотів увійти в полеміку з довколишнім світом, із модою. Є сьогодні хвиля нігілізму, думка, що все відносне, що добра і зла не існує, що правда і неправда – одне й те ж. Це все нещасний постмодернізм. Я з радістю хотів просто знущатись над цим!»

Головну роль – роль цинічного олігарха – пан Зануссі створював саме під Богдана Ступку. Недарма на Третьому Римському міжнародному кінофестивалі український актор за цю роль отримав нагороду за кращу чоловічу роль.

«Це світовий альтруїст»

Розповідаючи, як зблизився із відомим режисером, Богдан Ступка сказав: «Кшиштоф Зануссі – це світовий альтруїст, він має учнів по всьому світі. Він собі дозволив запросити приватно 29 людей. Всі вони жили вдома у пана Кшиштофа Зануссі впродовж 7 днів. Таким чином і я потрапив до пана Кшиштофа, з молоддю у нього надзвичайний контакт. Він їх вчить великого розуму. Не дешевого, а великого розуму».

За жанром «Серце на долоні» – драма. Втім, режисер Кшиштоф Зануссі радить не сприймати це буквально. «Наш олігарх роздумує, як нашкодити людству. І вирішує дати молоді гроші, стипендії, зробити фонд підтримки і таким чином розвалити молодь. Із таким релятивізмом можна зайти в глухий кут. Але надіюсь, коли ви подивитесь картину, ви зрозумієте, що комедія буває філософською комедією. Звісно, це чорна комедія», – зауважив Зануссі.

Цього року дні польського кіно в Україні проходять у Києві та Вінниці. Тут презентують такі стрічки Кшиштофа Занусі як «Персона нон-грата» (із Нікітою Михалковим у ролі циніка по житті Олега), «Ілюмінація», «Константа», «Розпусна привабливість» та інші.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG