Доступність посилання

ТОП новини

Голова Нацради з питань теле- та радіомовлення та його заступник йдуть у відставку


Віталій Шевченко
Віталій Шевченко

Київ – Віталій Шевченко оголосив про намір піти з посади голови Нацради з питань радіомовлення та телебачення: «Членам Національної Ради. Прошу прийняти мою відставку з посади голови Національної Ради. Крапка». Причин пан Шевченко поки не пояснює, втім останнє засідання Нацради свідчить про внутрішній конфлікт навколо української мови. Відомо лише, що разом з ним заяву про відставку написав і його заступник Ігор Курус.

Серед причин такого кроку, за інформацією Радіо Свобода, є конфліктна ситуація під час останнього засідання Нацради. Рада розглядала зміну позивного «Радіо One» на «Радіо Алла». При голосуванні цього питання позиція керівництва Нацради та її членів кардинально розділилась, – розповіла Радіо Свобода оглядач «Телекритики» Леся Ганжа.

«Я побачила, що члени Національної Ради, які зазвичай демонстрували єдність, чомусь сьогодні не підтримували пропозицій голови Нацради та першого заступника. Поведінка членів Національної Ради є нетиповою, щоб настільки одностайно демонструвати своє неприйняття ідей та застережень, які висловлювали голова та перший заступник», – зазначила Леся Ганжа..

Ребрендинг «Радіо One» передбачає зменшення частки українського мовлення на цій хвилі та зменшення наполовину кількості годин звучання. Радіо Алла – це російське радіо, художнім керівником якого є Алла Пугачова. А Радіо One створювалось під концепцію суто українського радіо.

Подальша доля заявок про відставку невідома

Голова парламентського Комітету з питань телебачення та радіомовлення Ганна Герман заявила, що поки вивчає суть конфлікту, втім у даній ситуації довіряє позиції Віталія Шевченка: «Віталій Шевченко ніколи не дозволяв, щоб його втягували в певні непрозорі схеми і сумнівні справи. Я впевнена, що Віталій Шевченко завжди буде пильнувати державні інтереси України».

Раніше Віталій Шевченко неодноразово висловлювався за українізацію теле- та радіо ефіру в Україні. Рівно рік тому Нарада ухвалила рекомендації щодо мови програм. Вони передбачали обов’язкове звучання програм власного виробництва державною мовою.

Ще одну причину непростої ситуації у Нацраді назвав перший заступник голови Ігор Курус. За його словами, один з членів Нацради заявив, що заступник керівника не має права підписувати листи до інших органів державної влади. Ігор Курус образився, втім заяву називає зовсім не емоційною: «Це не емоційна заява. Оскільки перший керівник подає заяву про відставку, я повинен зробити те ж саме. Тому що претензії, які сьогодні, зокрема на засіданні, лунали до адміністрації Національної Ради. Якщо член Нацради говорить, що він не довіряє листам, які відправляє керівництво Нацради, це означає недовіру. І тому, як правильно повинен вчинити будь-який член, він пише заяву про відставку».

До наступного засідання Нацради Віталій Шевченко та Ігор Курус перебуватимуть на своїх посадах. Втім навіть після звільнення, вони залишаться членами Національної Ради, зазначила Радіо Свобода член Нацради Тетяна Мокріді: «Я вважаю, що ці заяви носять абсолютно емоційний характер. Як на мене, вони не дуже вмотивовані. Чи будуть прийняті ці відставки, чи ні, на ці питання дасть відповідь наступне засідання Нацради».

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG