Доступність посилання

ТОП новини

Львівський аеропорт із «хвіртки» перетвориться в «міжнародні ворота» у світ


Львів – До Євро-2012 у Львові, на місці нинішнього летовища, збудують новий аеропорт і термінал, який прийматиме усі типи літаків. Уже розпочались земляні роботи на місці будівництва злітної смуги. Водночас депутати міськради мають застереження до генерального підрядника компанії «Азовінетекс», яка будує стадіон і аеропорт у Львові.

Сьогодні пасажири, які летять зі Львова у Нью-Йорк чи Прагу, або навпаки, мають значні незручності: вони змушені здійснювати пересадку в одному з європейських міст або у столиці України. Через два роки, обіцяє міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський, зі Львова можна буде долетіти прямими рейсами у різні міста світу.

Є сподівання, що уже не жбурлятимуть в аеропорту на вулиці пасажирські валізи, серед гори яких кожен шукає і витягує свій багаж сам. Добре, якщо це відбувається за світлового дня.

Львівський аеропорт стане першим у Західній Україні високого міжнародного рівня

Нині львівський аеропорт порівнюють із «хвірткою в Європу», але у 2011 це уже мають бути «ворота» у світ. Летовище прийматиме літаки усіх типів, новий термінал упродовж години пропускатиме не 200 пасажирів, як сьогодні, а дві тисячі.

Львівський аеропорт обслуговуватиме усі західні області України. На сьогодні це державне підприємство, яке уже має власне майно і землю. Реконструкцію, а точніше будівництво злітної смуги, яку продовжать на 800 метрів, проводять за державні гроші. Для зручності пасажирів планують запустити, по уже існуючій колії, рейкові автобуси – від аеропорту до залізничного вокзалу. Це перший в Україні подібний проект сполучення. Загальна сума будівництва аеропорту сягне близько 2 мільярдів гривень із державної скарбниці.

Щоб цілком завершити реконструкцію аеродромної частини, наступного року упродовж 4 місяців львівське летовище буде закрите. Пасажири тимчасово користуватимуться аеропортом в Івано-Франківську.

Наразі ніхто з інвесторів не готовий вкласти гроші в будівництво терміналу

Другий проект – будівництво терміналу – реалізовуватимуть за гроші приватного інвестора, а це близько 100 мільйонів євро інвестицій. За словами міністра Йосипа Вінського, мова може йти лише про провідну світову компанію, яка має досвід ведення бізнесу. Наразі ще жоден із іноземних інвесторів не зголосився вкласти гроші у будівництво терміналу.

Західні бізнесмени скаржаться на інвестиційний клімат в Україні, отож, чи захочуть вони інвестувати гроші в бізнес за нинішньої політичної та економічної ситуації в державі?

На це запитання Радіо Свобода, Йосип Вінський відповів: «Ми ведемо чесні і прозорі правила гри. Наші гарантії – це закони і нормативна база, яка дає можливість людям заходити в чесну і прозору процедуру ведення бізнесу в Україні. У нас донедавна була інша логіка з точки зору інвестицій. Коли сидів український дядько, чийсь кум, мав телефон, кабінет і думав про свої інтереси, а не державні, це було на залізниці, портах, скрізь. Це дуже важко ламається».

Київ, Львів, Донецьк, ці три міста перетворять Україну в авіаційну державу, наголошує міністр і зазначає, що усі аеропорти мають перебувати у державній власності.

Львівські депутати мають застереження щодо генпідрядника

Водночас депутати Львівської міськради мають застереження щодо генпідрядника ТзОВ «Азовінтекс», який будує стадіон і злітну смугу у Львові. Депутати вимагали на сесії у мера надати їм інформацію щодо фінансової ситуації і можливостей фірми «Азовінтекс», яка є однією зі структур «Індустріального союзу Донбасу». Адже, за повідомленням ЗМІ, «Індустріальний союз Донбасу» перебуває на межі банкрутства – сума боргу становить 3,3 мільярди гривень.

Міський голова Львова Андрій Садовий зігнорував депутатський запит. Натомість міністр Вінський заявив, що реконструкцію аеропорту генпідрядник зможе проводити не чекаючи виплат із держбюджету, що компанія має достатні фінансові ресурси для реалізації проекту. Відтак будівництво львівського аеропорту завершать вчасно.

Генеральний директор «Азовінтексу» Олександр Тарута каже, що не бачить жодних проблем, котрі б перешкодили його компанії зірвати будівництво стадіону та злітної смуги. «Нам пообіцяли надати кредит, але коли ще не знаємо. Ми справимось з завданням», – пообіцяв Тарута.

80% футбольних фанів прибувають на матчі Євро літаками. Без міжнародного високого рівня аеропорту у Львові не зможе відбутись футбольне свято у 2012 році.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG