Доступність посилання

ТОП новини

Уперше українська морська піхота залучається до миротворчої місії в Косові


Українські миротворці в Косово (архівне фот з сайту: www.mil.gov.ua)
Українські миротворці в Косово (архівне фот з сайту: www.mil.gov.ua)

Сімферополь – Сьогодні розпочався завершальний етап ротації української частини миротворчого батальйону «УкрПолБат». Увечері на Сімферопольському залізничному вокзалі пройшла церемонія проводів миротворців – 98 морських піхотинців через Київ і Софію відправляються до Косова.

Це чергова, уже 12 ротація українських миротворців на Балканах. Але вперше до миротворчої місії на Балканах залучається українська морська піхота. Підрозділи Збройних Сил України виконують миротворчі завдання у складі багатонаціональних сил КФОР у Косові від 1 вересня 1999 року. З літа 2000 року у складі багатонаціональної бригади «Іст» сил КФОР перебуває національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолБат».

Цьогорічна перша ротаційна група у складі 86 миротворців відбула з Криму на початку квітня. До цього протягом 4 місяців морські піхотинці проходили спеціальну підготовку для виконання миротворчої місії. Це не тільки бойова і психологічна підготовка, але й вивчення англійської мови. По закінченні програми відбулася церемонія прийняття Присяги миротворця, в якій взяв участь командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.

Сьогодні на миротворчу справу морських піхотинців благословив єпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви Київського патріархату Климент. Він також освятив торбинку з кримською землею, яку морські піхотинці повезуть із собою на Балкани.

Головне завдання – повернутися додому

Українська частина батальйону – дві роти і кілька взводів забезпечення під командуванням підполковника Володимира Веремчука – будуть розташовані в американському таборі «Бондстіл». Зону відповідальності їм уже вкажуть на місці. А серед головних завдань, що покладаються на особовий склад українського миротворчого контингенту, – здійснення патрулювання, гарантування безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди.

Слід сказати, що досі морські піхотинці ВМС України за кордоном використовувалися лише під час участі українських кораблів у натовській антитерористичній операції «Активні зусилля» в Середземному морі – як оглядові команди та групи захоплення. Але найважливіше завдання, що стоїть перед миротворцями – це, як сказав адмірал Ігор Тенюх, повернутися додому живими і здоровими.

Знайти кошти на повернення

Тим часом у Міністерстві оборони України повідомили, що у миротворців можуть виникнути проблеми там, де вони і не чекали. Сьогодні директор Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міноборони Віктор Корендович заявив про нагальну необхідність вирішення питання з перерахуванням коштів, отриманих Україною від ООН за миротворчу діяльність, до свого відомчого, а не державного бюджету.

За його словами, якщо на рівні Верховної Ради не будуть внесені зміни до оборонного бюджету, тоді Україна не зможе утримувати своїх миротворців за кордоном. «Ми навіть не зможемо їх повернути на Батьківщину», – сказав Віктор Корендович, додавши, що на сьогодні військове відомство змушене витрачати на миротворчу діяльність кошти, які бюджетним розподілом були заплановані, зокрема, на кінець року.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG