Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Грузії почала національну кампанію непокори


Мітинг опозиції біля будинку парламенту в Тбілісі, 10 квітня 2009 р.
Мітинг опозиції біля будинку парламенту в Тбілісі, 10 квітня 2009 р.

Прага – Незважаючи на протести і вимоги опозиції, президент Грузії заявив, що не має намірів йти у відставку, як цього хоче опозиція. Він сказав, що залишиться на посаді глави держави до завершення терміну його повноважень у 2013 році. Опозиція у п’ятницю знову зібрала своїх прихильників у центрі Тбілісі і очікувала до завершення часу власного ж ультиматуму, в якому вона вимагала відставки Саакашвілі – до 16 годин п’ятниці. Але марно. Відразу була оголошена кампанія непокори.

Якщо напередодні, у четвер, на акцію протесту з вимогами відставки Міхеїла Саакашвілі біля парламенту в Тбілісі зібралося близько 50 тисяч осіб, то у п’ятницю на 16 годину – близько 25 тисяч демонстрантів. Хоча вже зранку президент Саакашвілі відповів на ультиматум понад десяти опозиційних партій Грузії.

На церемонії підписання угоди з турецькою компанією на будівництво Парвані ГЕС він заявив перед журналістами: «У найближчі чотири роки, це термін мого президентства, в Грузії буде збудована нова масштабна гідроелектростанція. А це означає, що в Грузії буде раз і назавжди вирішене питання енергетичної безпеки. Наша електроенергія буде дешевою, безпечною і дасть працю тисячам людям».

Це означає, що Саакашвілі не збирається покидати свою посаду до 2013 року. А мітинги, за словами президента,- це прояви зрілої демократії, і все необхідно вирішувати шляхом діалогу.

«Я вважаю, що вчора був дуже важливий день для нашої демократії. Одна частина нашого суспільства висловлювала свою точку зору у спосіб належний для демократії в дуже культурній і розвинутій європейській країні... Сьогодні, коли наша країна переживає труднощі, коли наші громадяни мають такі проблеми і багато родин борються за своє виживання, за майбутнє, ми просто не маємо іншого шляху, як діалог і спільна відповідальність за все», – зазначив Саакашвілі.

Хоча представники опозиційних партій, зокрема лідер «Демократичного руху – Єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе, вважають, що пропозиція влади щодо діалогу запізніла. А представник Республіканської партії Грузії Давид Бердзенішвілі назвав у п’ятницю відмову Саакашвілі від відставки «неадекватною і небезпечною для країни».

«Ми зробимо все, щоб зірвати робочий графік президента...»


Опозиція заявила на мітингу в Тбілісі, що починає «акції непокори», хоча не пояснила чітко, що це означає, окрім того, що буде здійснюватися блокування громадського телебачення і резиденції президента Грузії та центральних вулицях столиці.

Каха Кукава, один із лідерів Консервативної партії, закликав почати кампанію непокори вже з 18 години п’ятниці. «Дуже важливо, що ми сьогодні продемонстрували владі, що демонстрації не зменшилися, не зменшилася кількість людей і це важливо на завтра і надалі, щоб продемонструвати світові, що протести не зменшуються, що вони ростуть і відбуваються в різних місцях», – зазначив Кукава.

Один із опозиційних лідерів Леван Гачечіладзе заявив, що з 11 квітня будуть діяти комітети громадянської непокори, і додав: «Ми зробимо все, щоб зірвати робочий графік президента та його оточення».

Спецпредставник ОБСЄ по Південному Кавказу Пітер Семнебі, у свою чергу, вважає, що акція у четвер у Тбілісі висвітлила низку питань, по яких влада і опозиція мусять вести переговори, і це має відбуватися відкрито та прозоро для широкого загалу.

(Прага – Київ)


Хвиля демонстрацій у Тбілісі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG