Доступність посилання

ТОП новини

Кораблі ЧФ Росії знову вирушають до узбережжя Грузії


Штаб ЧФ Росії у Севастополі під посиленою охороною
Штаб ЧФ Росії у Севастополі під посиленою охороною

Севастополь – Наприкінці минулого тижня глава МЗС Грузії Григол Вашадзе заявив у пресі, що побоюється «чергової агресії» з боку Росії , оскільки володіє інформацією, що «три російських десантних кораблі вийшли з Севастополя в напрямку Абхазії і ще три десантні кораблі готуються до виходу». Військові джерела Радіо Свобода у Севастополі частково підтвердили ці дані грузинської сторони. Але за їхніми даними, основні сили Чорноморського флоту Росії ще перебувають у Севастополі, хоча щодня роблять заявку на вихід у море 22 плавзасобів.

Три із семи великих десантних кораблів Чорноморського флоту Росії з минулої п’ятниці перебувають на рейді грузинського порту Сухумі, який контролюється російськими та абхазькими військами. Але в море із Севастополя вони вийшли іще 5 квітня і невідомо, чи є на їхньому борту морська піхота. Крім того, із суботи біля узбережжя Сухумі перебуває ще кілька російських кораблів, які базуються в Новоросійську.

Водночас уже тиждень щодня командування Чорноморського флоту Росії робить заявку на вихід із Севастопольської бази 22 плавзасобів, проте так само щодня цей вихід відкладається. На понеділок теж подана така заявка і серед суден, що готуються до виходу – ще 3 великих десантних кораблі. Усі плавзасоби перебувають у підвищеній готовності до виходу.
Морська піхота ЧФ Росії


Війна – дрібниця, головне – маневри…

Командування Чорноморського флоту Росії офіційно ніяк не коментує ці повідомлення про військові приготування, але російські мас-медіа з посиланням на джерела у флотському штабі в Севастополі повідомляють, що насправді російські кораблі готуються до навчань. Неназваний офіцер штабу ЧФ Росії в інтерв’ю одній із російських агенцій повідомлення у пресі назвав «істерикою» та «необґрунтованим галасом».

За його словами, двічі на рік – у квітні і жовтні – на Чорноморському флоті Росії проводяться широкомасштабні маневри – збір-похід із залученням всіх сил і засобів флоту. І ці навчання проходять в усій акваторії Чорного моря, тож інформація про посилення угруповання Чорноморського флоту біля Кавказького узбережжя «є чистою вигадкою», – заявив російський офіцер.
Великий десантний корабель «Саратов» Чорноморського флоту Росії


Тим часом інтернет-видання «Флот-2017» наводить дані розвідок, у тому числі американської, які свідчать про активні приготування російських військових на Кавказькому напрямку. Мова йде й про активізацію та посилення 58 армії, проведення низки навчань абхазьких сил, евакуацію населення з деяких районів Абхазії і Південної Осетії і про зміну стану боєготовності Чорноморського флоту. Відзначається також посилення інформаційного тиску не тільки на Грузію, але й Україну. Деякі російські мас-медіа звинувачують офіційний Київ у «постачанні спеціальних засобів грузинському МВС, в тому числі патронів з гумовими кулями, а також поліцейських палиць».

Аналітики «Флоту-2017» пов’язують все це із загостренням внутрішньополітичної ситуації в Грузії і можливим силовим втручанням Росії. Як один із можливих варіантів наводиться сценарій кривавих провокацій проти опозиції із наступним зверненням від її імені «про захист мирного грузинського населення». « Залежно від ситуації розглядаються варіанти зміни влади в Грузії на маріонеткове керівництво, повністю підконтрольне Кремлю, встановлення довготривалого (а, фактично, вічного) протекторату Москви над Грузією або ж повна анексія грузинської території», – припускає «Флот-2017».

(Севастополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG