Доступність посилання

ТОП новини

«Ремонт» у державі пропонують розпочати з закону про вибори


Київ – Передумовою до виборів та конституційної реформи має стати зміна виборчого законодавства. Бо інакше ні нові вибори, ні зміни основного закону не призведуть до якісних змін. Про це сьогодні говорили в Секретаріаті Президента, а також на круглому столі «Конституційна реформа і виборчий процес в Україні».

Заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук вважає необхідним, щоб цього тижня на пленарному засіданні парламенту розглянути подані законопроекти про вибори народних депутатів. Вона нагадала, що в парламенті зареєстрували вже сім законопроектів про вибори народних депутатів. Раніше Президент Віктор Ющенко закликав змінити закон про парламентські вибори.
Цього ж дня відбувся круглий стіл «Конституційна реформа і виборчий процес в Україні».

Експерти, які зібралися на цьому заході, також наголошували на необхідності змінити виборче законодавство. «Лише після цього можна ставити питання і про дату наступних виборів, і про зміни до Конституції», – зазначив лідер громадського руху «Нова Україна» Володимир Семиноженко.

Кучма підбурює «регіоналів» до блокування


Екс-президент Леонід Кучма, обговорюючи актуальні політичні питання, зазначив, що нинішня влада не здатна виконувати положення Конституції.

«Яка б Конституція не була ухвалена в країні, при сьогоднішній владі вона працювати не буде. Хто винен? Конституція? Від цієї Конституції, вибачте, ріжки так ніжки залишилися!», – заявив екс-президент.

Кажучи про можливу зміну виборчого законодавства, Кучма звернувся до депутата від фракції Партії регіонів Миколи Азарова: «Заблокуйте трибуну, поки не буде проголосований цей закон (парламентські вибори за відкритими списами – автор). Ви це вмієте».

У відповідь Азаров пообіцяв винести пропозицію на розгляд фракції ПР.

З конституційною реформою радять не поспішати


Що ж до конституційних змін, то більшість експертів висловилася про президентський проект основного закону скептично. На думку речника КПУ Георгія Крючкова, в разі реалізації конституційних змін, запропонованих Президентом Ющенком, «недосконала парламентсько-президентська українська держава перетворилася б на гібрид – президентсько-напівпарламентську республіку, парламент якої складався б із двох частин: плебейської палати депутатів, яку можна розігнати, без якої можна взагалі обійтися. І патриціанського сенату, разом з яким Президент хоче правити країною», – зазначив речник комуністів.

Експерти збіглися на думці, що проблема не так у якості законів, стільки в тому, що закони не виконуються.

Відтак зміна основного закону не матиме сенсу доти, доки в Україні не буде нової влади, яка забезпечить виконання основного закону.

Ось чому, кажуть експерти, реформу Конституції варто завершити вже після президентських виборів.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG