Доступність посилання

ТОП новини

МВФ готовий на поступки. Якщо в політикумі України припинять розбрат


Київ – Сьогодні у Секретаріаті Президента України відбулася нарада, присвячена продовженню співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Президент України Віктор Ющенко, представники Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Нацбанку пообіцяли дійти згоди і упродовж кількох днів виробити єдиний порядок дій для стабілізації фінансової системи. Зі свого боку, голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашіоглу заявила, що Фонд готовий піти на поступки Україні. І навіть, при потребі, видати другий і третій транші кредиту одночасно. За умови, що українська влада виконає свої обіцянки і почне працювати на спільну мету.

Президент Віктор Ющенко назвав співпрацю з МВФ пріоритетним завданням для України. Але для її продовження Україна має запустити єдину програму рефінансування та підтримки банківського сектору, розробка якої триває вже сьомий місяць. А крім того, ухвалити законопроекти, що передбачають збільшення надходжень до Пенсійного фонду і бюджетну підтримку НАК «Нафтогаз» у розмірі 6,1 мільярдів гривень.

«Чи можу я сказати, що згоден із законопроектами щодо пенсійного фонду та «Нафтогазу»? Раніше треба було робити системні кроки в економіці, а вони не були зроблені. А зараз немає вибору: треба ухвалювати ці законопроекти. Щодо банківської системи: за чотири з половиною місяці вона втратила 91 мільярд гривень, а це всі кошти, отримані за 2008 рік. І лише у квітні банки в цілому отримали коштів більше, ніж втратили. Для закріплення позитивного ефекту потрібен єдиний порядок рекапіталізації банків, а його в нас досі немає», – заявив Президент.

Антикризові законопроекти можуть так і не розглянути

Віктор Ющенко доручив Кабміну та Нацбанку за два дні узгодити між собою порядок рекапіталізації банків і обов’язково врахувати у ньому побажання місії МВФ

Друга частина наради пройшла за зачиненими дверима і тривала більше трьох годин. За словами першого заступника Секретаріату Президента Олександра Шлапака, учасники наради, в тому числі Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, голова НБУ Володимир Стельмах, спікер Володимир Литвин, врешті, дійшли згоди і вже цього вечора почали підготовку Меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

А голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності «регіонал» Микола Азаров не погодився з пропозиціями Ющенка. Він заявив, що Партія регіонів відстоює інший план подолання фінансової кризи.

Фракція БЮТ теж нібито готова врахувати деякі пропозиції регіоналів, а тому лідер фракції Іван Кириленко просить відкласти розгляд антикризових законопроектів до їх узгодження.

Кредити МВФ мають компенсувати тимчасове зменшення інвестицій

Після наради голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашіоглу зазначила, що МВФ готовий іти на поступки, але в даному разі все залежить від реальних дій української влади, від готовності політиків забувати про чвари і об’єднувати зусилля.

«Важливо, щоб фінансовий потік до України не виснажувався. Це можуть забезпечити міжнародні фінансові донори, такі як наш фонд. Наша підтримка буде потрібна доти, доки її не замінить потік інвестицій у країну. Як варіант, ми готові розглянути і об’єднання другого та третього траншу, або збільшення другого. Дискусія триває. Конкретніше я зможу говорити, коли ми досягнемо якогось певного результату», – заявила голова місії МВФ.

Джейла Пазарбашіоглу повідомила, що МВФ змінить програму співпраці з Україною лише після того, як рада Фонду розгляне український проект меморандуму і оцінить кроки, вжиті для стабілізації фінансового сектору.

А станеться це не раніше травня.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG