Доступність посилання

ТОП новини

Кримські жахи: в Ялтинському зоопарку зловмисники труять звірят


Поки що живий-здоровий верблюд Яша.
Поки що живий-здоровий верблюд Яша.

Сімферополь – У відомому Ялтинському зоопарку «Казка» гинуть звірята – за вихідні тут померли вовк і родина гімалайських ведмедів. Раніше загинули ще кілька звірей, в тому числі візитівка зоопарку – шимпанзе Чарлік. Власник «Казки» Олег Зубков переконаний – його підопічних навмисне отруїли.

У «Казці» починаючи з 23 березня гинуть звірі. Першим помер улюбленець власника і публіки шимпанзе Чарлік, який був тут старожилом – із самого заснування зоопарку 11 років тому. Загалом станом на учора загинули 9 тварин. Услід за шимпанзе померли дві рисі, дві пуми, два гімалайські ведмеді, вовк і собака породи пекінес.
Рись - загинув.


Олег Зубков, власник зоопарку і депутат кримського парламенту від БЮТ переконаний, що тварин навмисно отруїли. Але за цим злочином він бачить не політику, а економіку. Зубков упевнений, що до цього причетні паркувальники, з якими він воював кілька років і, нарешті, торік вижив із майданчика перед зоопарком.

Тривалий час вартість паркування автомобілів та автобусів перед «Казкою» була навіть вищою, аніж самого відвідування зоопарку. Людей просто обкрадали, - каже Зубков, - а автобуси із школярами з дитячих таборів були змушені зупинятися за півтора кілометра від звіринця.

Ведмідь - загинув.
Попри те, що власником паркувального підприємства був племінник ялтинського прокурора, Олегу Зубкову через суд вдалося вигнати паркувальників з майданчика і тепер там автомобілі та автобуси стоять безкоштовно. Підтримував у цій боротьбі зоопарк та його власника і Президент Віктор Ющенко, який завжди з дітьми відвідував «Казку», коли з родиною бував у Криму.

100 тисяч за інформацію про зловмисників

Ветеринари спершу перевіряли версію якоїсь вірусної хвороби звірів зоопарку. Але всі аналізи, в тому числі – на сибірку і чумку дали негативний результат. Крім того, звірі, що мешкають по сусідству із загиблими, не хворіють. За словами Олега Зубкова, «клініка настання смерті в усіх тварин однакова».

Він повідомив, що лабораторії Криму, Харкова й Києва працюють над визначенням того, яка ж усе-таки отрута використовувалася для отруєння тварин у зоопарку. За попередніми даними, звірів отруєно отрутою гемолітичного характеру. До Ялти прибув директор Науково-дослідницького інституту ветеринарно-санітарної експертизи і діагностики з хвороб тварин Артур Абрамов.
Відвідувачі зоопарку «Казка».


Як зазначила головний ветеринарний лікар Криму Марія Мірошниченко, офіційні результати експертизи будуть готові за місяць. За її словами, зараз усіх тварин зоопарку лікують: в їхній раціон ввели проносне і сорбенти, які допомагають вивести токсичні речовини з організму.

Олег Зубков заявив, що не звертався до міліції, оскільки до завершення ветеринарної експертизи це, за його словами, робити «немає сенсу». Водночас, за допомогу в розшуку причетних до отруєння звірів Ялтинського зоопарку «Казка» його власник пообіцяв виплатити нагороду у розмірі 100 тисяч гривень. Крім того, в звіринцю посилений нагляд за тваринами співробітниками, а біля вольєрів установлюють відеокамери. Але в будь-якому випадку зоопарк не зачиниться, – заявив Олег Зубков.

(Сімферополь–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG