Доступність посилання

ТОП новини

Америка Віктору Ющенку вже не допоможе? (Європейська преса)


Прага – Переважна більшість газет Європи розмірковує над тим, що може принести поглиблення фінансової кризи на Сході Європи та в Україні, зокрема. Оглядачі називають українців чи не найбіднішими на континенті й сумніваються у швидкому виході української економіки з кризи. Деякі газети прогнозують ймовірний відхід президента Віктора Ющенка з політичної арени і звертають увагу на його можливі спроби досягнути хоча б якогось порозуміння з Вашингтоном щодо гарантій його відставки.

Німецька «Ді Вельт» називає фінансову ситуацію у Східній Європі «цоканням бомби уповільненої дії». Небезпечність розвитку подій на фінансових ринках згаданих країн полягає у тому, що найважливішими кредиторами регіону є західноєвропейські банки. І якщо ці країн вдадуться до списання хоча б 10 відсотків боргів, то це означає щонайменше 120 мільярдів доларів втрат. Чимало з країн регіону на межі банкрутства і це загрожує загибеллю багатьом із західних банків, які вкладали у ці країни щедрі кредити. «Ді Вельт» інформує про те, що МВФ пропонує цим країнам, як вихід з кризи, увійти в зону євро, не увійшовши поки що формально у валютний союз через Маастрихтські угоди. На думку експертів МВФ, це може врятувати східноєвропейські країни і полегшити виплату боргів без докладання,не виключено, марних зусиль для порятунку власних валют. У статті в німецькій газеті згадано також і про Україну, як найбіднішу країну регіону, але до реальних претендентів на перехід в єврозону «Ді Вельт» зараховує конкретно Польщу, Чехію, Угорщину та Румунію.

Австрійська «Дер Штандард» не виключає, що реальний відсоток невиплат по кредитах в Україні може сягнути від 20 до 60 відсотків. Це, на думку газети, надовго підірве довір’я українців до банків. Австрійське видання також інформує, що за останній час клієнти вивели з українських банків біля третини своїх вкладів.

Ще одна німецька газета – «Таґесшпіґель» – звертає увагу на те, як агресивно трактує події у Молдові російська влада. У цьому виданні наводяться обвинувачення з боку державних телеканалів Росії у нібито втручанні США та інших країн Заходу у внутрішні справи Молдови. Російські експерти, як пише «Таґесшпіґель», обвинувачують Захід не лише в організації безладів у Кишиневі, але й вважають, що США та їхні західні союзники намагаються залишитися у зоні впливу на вирішення долі Придністров’я. Німецьке видання також попереджає, що молдовський безлад може перекинутися на територію України, де, за інформацією «Таґесшпіґель», проживає чимало етнічних румунів.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» аналізує можливі підсумки триденного візиту до США української делегації на чолі із секретарем РНБО Раїсою Богатирьовою. Деякі українські політики, як пише московське видання, вбачають у цій поїздці Богатирьової до Вашингтона намагання Віктора Ющенка заручитися підтримкою Америки у передвиборній кампанії. Експерти заперечують, мовляв, в умовах кризи Вашингтонові не до українських проблем. Список зустрічей Богатирьової з другорядними членам адміністрації США наводить «Нєзавісімую Ґазєту» на думку, що ініціатором зустрічі була українська сторона. Найбільш радикальні українські експерти з конкуруючого БЮТу вважають, що Віктор Ющенко хоче отримати від США «індульгенцію і забезпечити свою безпеку на період після виборів». Політологи сумніваються , що поїздка Богатирьової дасть якісь додаткові гарантії підтримки Вікторові Ющенкові у цей складний час.

(Прага –Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG