Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть Україна та Росія спільно долати кризу?


Київ – Чи можуть спільні зусилля України та Росії допомогти цим країнам у боротьбі з економічною кризою? Це питання обговорювали сьогодні на українсько-російській конференції у Києві, і, ймовірно, обговорюватимуть під час візиту Прем’єра Юлії Тимошенко до Москви. Які сьогодні є точки дотику економічної співпраці, і від чого вона залежатиме?

Посилення економічної співпраці між Україною та Росією є одним із найефективніших шляхів подолання нинішньої фінансової кризи.

Про це лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив на спільній українсько-російській конференції.

На його думку, саме тепер країни можуть посилити співробітництво та спрямувати спільні зусилля на подолання негативної соціально-економічної ситуації. Пан Янукович зазначив, що першочерговим завданням України на найближчий час має бути відновлення ефективних відносин із Москвою та всіх рівнях.

«Наші країни можуть врегулювати окремі питання цінової та тарифної політики, а також зробити жорсткішою кредитно-грошову політику для стабілізації національних валют. Ми розраховуємо на зацікавленість російських партнерів у вирішенні поточних антикризових та перспективних завдань. Звісно, за умови безумовного балансу національних інтересів», – зазначив Віктор Янукович, який був модератором українсько-російської конференції.

Політичної ідилії нема, але співпрацювати в економіці потрібно


Таку думку підтримав і перший заступник голови Державної думи Олег Морозов. Попри те, що сьогодні українсько-російські відносини далеко не найкращі, країни мають налагодити економічну співпрацю, зазначає пан Морозов.

«У нас сьогодні не найсприятливіше політичне тло. Але сьогодні дуже серйозні випробування переживають наші економіки через фінансово-економічну кризу. Саме через це зараз той момент, щоб поговорити про те, як разом відповідати на виклики, які поставив цей момент», – каже віце-спікер Держдуми.

Бютівці не знали про конференцію

До речі, серед українських парламентарів на сьогоднішній конференції були присутні лише представники Партії регіонів. Б'ютівець Ігор Єресько в інтерв’ю Радіо Свобода пояснює відсутність тим, що їхня політична сила заздалегідь нічого не знала про цей захід.

Що ж стосується синхронізації зусиль України та Росії з виходу з економічної кризи, то, на його думку, це можливо лише за умови співпраці на паритетних засадах.

«Робота фахівців із одного та іншого боку дасть користь для нормального виживання. Таку співпрацю я підтримую, – каже пан Єресько. – Але лише якщо тут не буде якихось політичних моментів. Скажімо, диктату з боку Росії за газ чи інших речей, коли нам диктують, як відстоювати національні інтереси».

Бізнес-інтерес важливіший за геополітику?

Наразі співпраця між Україною та Росією залежить насамперед від інтересів російських фінансово-промислових груп, зазначає московський політолог Станіслав Бєлковський. Тож, вважає він, не слід перевищувати геополітичних аспектів.

«Суб’єктами влади у Росії в першу чергу є фінансово-промислові групи. І зараз вони зацікавлені передусім у приватизації останніх цікавих об’єктах української промисловості та інфраструктури. Себто, «Укртелекому» та Одеського припортового заводу», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода російський експерт Бєлковський.

Між тим, стало відомо про візит Юлії Тимошенко до Росії. Він мав відбутися на початку цього місяця, однак після брюссельської конференції щодо модернізації української газотранспортної системи поїздка пані Тимошенко була скасована.

Тепер же Прем’єр планує відвідати Москву наприкінці квітня.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG