Доступність посилання

ТОП новини

«Нова вакцинація». Цього року Україна вперше долучиться до Європейського тижня імунізації


З 20 по 26 квітня в Україні стартує новий етап вакцинації, говорять у Міністерстві охорони здоров’я. Цього року Україна вперше долучиться до Європейського тижня імунізації. Це робиться для того, щоб знизити показники дитячої смертності. Як запевняють чиновники МОЗ, українців інформуватимуть про безпеку і економічну доцільність щеплення. За словами чиновників, наразі не існує кращого захисту від інфекційних хвороб, ніж щеплення. Якими препаратами проводитимуть щеплення цього разу? Де гарантія того, що в Україні не повториться минулорічна ситуація, коли внаслідок вакцинації проти кору і краснухи на Донеччині помер школяр? Чи існує вакцинація на державному рівні у Латвії? Як там ставляться люди до щеплення? І чи дійсно вакцинація є панацеєю від інфекційних хвороб?

Щеплення єдиний відомий науці метод запобігання інфекційним хворобам

Нині в Україні, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, від дифтерії помирає кожна четверта дитина. Туберкульоз і дифтерія – це хвороби, проти яких вакцинація є необхідною, говорить Надія Василівна, медсестра кабінету щеплень однієї з лікарень Волинської області. «Дифтерія – це хвороба, від якої є дуже багато смертних випадків. Якщо не прищеплюються 90% - спалах дифтерії стає завжди. Сьогодні у нашому пологовому будинку щеплюють 95% діток. Із 18 тисяч дітей, 121 - відмовник. Причини – релігійні або дискусії в ЗМІ».

Крім щеплення на сьогоднішній день науці невідомі методи запобігання інфекційним хворобам, зазначає професор Сергій Крамарів, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України. Але Європейський тиждень імунізації, у якому вперше цього року братиме участь Україна, це не нова хвиля вакцинації, заспокоює він. «Це просто пропаганда серед населення. Не може бути. Всі вакцини реєструються в Україні за календарем щеплень. Кожному індивідуально. Проводяться щеплення ті, що є в національному календарі: вірусний гепатит-Б, туберкульоз, дифтерія, кашлюк, кір, краснуха, паротит, полімієліт…».

В Україні відсутній контроль за якістю вакцин

Чиновники Міністерства охорони здоров’я України розгортають потужні інформаційні кампанії і схиляють людей проводити щеплення, стверджує педіатр Наталія Коломієць. «Створюється масова пропаганда вакцинації, як єдиний можливий захист від інфекційної хвороби. Мета – вибити як можна більше грошей з державного бюджету на закупівлю вакцини. Виробник зацікавлений в її продажу, тому пропонує свої послуги з навчання наших лікарів. В Україні не проводиться необхідний контроль якості вакцин, його пройшли лише 21% із цих препаратів. А 2235 дітей отримали введення імунобіологічних препаратів, інформація про які (пробні зразки, можливі ускладнення та реакція після щеплення) в контрольному органі країни (ДП «Центр імунобіологічних препаратів») відсутня».

В Україні відсутній контроль за якістю медичних препаратів і наслідками вакцинації, зазначає Президент ГО «Ліга захисту громадянських прав» В’ячеслав Костилєв. «Ніхто не несе відповідальність за погіршення захворюваності в Україні. Ніхто з нас не може бути впевненим, що над ним чи його дитиною не буде проведено дослідження якогось нового препарату. Яскравий приклад - минулорічна спроба вакцинувати 9 мільйонів людей незареєстрованою вакциною від кору та краснухи з використанням найбільш активного з відомого науці штамів кору. Це був експеримент за визначенням, так як ніхто нічого подібного не проводив за всю світову історію».

У Латвії вакциновані 96% дітей


У Латвії обов’язкову вакцинацію запровадили проти 11 інфекційних захворювань, 12 - кліщовий енцефаліт, проти якого вакцинують дітей тільки на територіях з особливо високим ризиком захворювання. Загальний рівень імунізації в країні досить високий – вакциновані 96% дітей у відповідних вікових групах, розповідає латвійська кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип. У країні використовують сучасні вакцини, кількість побічних явищ у яких незначне, у порівнянні із ситуацією десятирічної давнини.

Латвійські медики вважають, що в умовах економічної кризи, вакцинація у порівнянні з лікуванням інфекційних захворювань дозволяє суттєво знизити амбулаторні та стаціонарні витрати, а також витрати соціального бюджету. Тому Міністерство охорони здоров’я Латвії пропонує доповнити Державний календар імунізації безкоштовною вакциною проти ротавірусу, людського вірусу папіломи та пневмокока, які зараз доступні в країні тільки за кошти.

Однак право вирішувати, чи робити дитині щеплення, в Латвії повністю надається батькам. За офіційною статистикою, 4% батьків в Латвії відмовляються від вакцинації. У першу чергу, через побоювання отримати дитиною ускладнення після щеплення, а також, на думку батьків, з огляду на негативний вплив вакцинації на імунну систему дитини. Відмовлятися від вакцинації навіть стало модним, оскільки пов’язано це з зростаючою популярністю гомеопатії. Натомість латвійські інфектологи заповняють, що побічні реакції після вакцинації спостерігаються тільки у 1% латвійських дітей. Смертельних випадків не було зафіксовано.

Але підхід має бути індивідуальним


Вакцинацію слід проводити не масово, а у індивідуальному порядку, зазначає київський лікар-інфекціоніст Аркадій Мітлощук. Лише тоді вона принесе користь. «Бажано, звичайно, перед тим провести моніторинг рівня антитіл. Може, у людини вже є цей тип захисних антитіл. До того ж є імунологічні клітини пам’яті, тобто, якщо людина й давно щеплена, то все одно буде імунна відповідь. Жодне щеплення не дає гарантії захисту 100% ».

Тим часом у Міністерстві охорони здоров'я України говорять про необхідність щеплення дітей до 5 років проти так званої гемофільної інфекції. Ця інфекція викликана збудником, що спричиняє у світі 3 мільйони випадків тяжких захворювань.


Чи погодилися б Ви вакцинуватися, якби були впевнені у якості вакцини?
Максим, поліграфіст: Я не готовий щеплюватися, бо сьогодні ніхто не дасть мені гарантії, що введуть якісну вакцину.
Оксана, домогосподарка: Я б погодилася проти всього щепитися, але потрібно, щоб на якість їх перевірили.
Віктор, приватний підприємець: Я не погоджуся на щеплення ні за яких умов. Я не довіряю ні владі, ні медикам.
Ольга, студентка: Я б провакцинувалася лише в тому випадку, якщо була б впевнена і обізнана в складі препарату.
Анатолій Миколайович, пенсіонер: Старшій онуці ми зробили усі потрібні щеплення. А молодшого онука вакцинувати боїмося, доки в Україні не почнуть контролювати якість вакцин.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG