Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані поцупили 1 мільярд доларів – річне надходження до бюджету


Прага – Незалежний міжнародний аудит фінансової служби «Ернст енд Янґ» у Національному банку Таджикистану виявив недостачу у понад мільярд доларів. Це дозволяє висунути обвинувачення на адресу колишнього голови Нацбанку країни Мурадолі Алімардона, який є нині віце-прем’єром таджицького уряду. Цей чиновник у час керівництва Нацбанком у 1996–2008 роках направляв величезні суми на рахунки сумнівних приватних фірм. Дані аудиту ставлять під удар цілу державу, яка нині гостро потребує іноземних інвестицій.

Згідно з даними ревізії аудиторів із добре відомої у світі фінансової служби «Ернст енд Янґ», які були оголошені на вебсайті Нацбанку Таджикистану, близько 900 мільйонів доларів пішли до приватної інвестиційної компанії «Кредит Інвест». Остання, у свою чергу, інвестує багатомільйонні позички до багатьох приватних підприємств, включно з фірмами, якими керує колишній голова Нацбанку і члени його родини.

Навіть для Таджикистану, де корупція сягає масштабів річного надходження до бюджету країни у понад мільярд доларів, ця історія з поцупленим мільярдом надзвичайна.

Факти виявлені якраз у дні, коли президент держави Емомалі Рахмон похвалив банківський сектор за його намагання у подоланні глобальної економічної кризи і попрохав посилити заходи для забезпечення іноземних інвестицій до Таджикистану.

Невдалий час для скандалу

Ревізія «Ернст енд Янґ» припала на час, коли Таджикистан уже мав проблеми з МВФ щодо виплати майже 50 мільйонів доларів у рахунок погашення кредитів.

Скандал посилився ще й із тієї причини, що міжнародним аудиторам чинилися всілякі перешкоди у ревізії. Працівники Нацбанку не надавали аудиторам чимало документальних справ, мотивуючи це нібито знищенням документів за їхньою непотрібністю. Таджицькі банківські чиновники навіть намагалися списати справу і на те, що чимало старих документів було використано нібито як туалетний папір.

Скандал посилився й через побоювання, що міжнародні інвестори і філантропи злякаються надалі співпрацювати з Таджикистаном, однією з найбідніших країн Середньої Азії.

Шокірджон Хакімов, політик і чільний працівник Інституту міжнародних відносин у Душанбе, вважає, що влада має негайно розпочати кримінальну справу і покарати розкрадачів грошей, які до того ж мають повернути поцуплені кошти.

«І влада повинна вибачитися перед людьми. Оскільки, якби ця сума грошей була витрачена для нашого сільськогосподарського сектору, це поліпшило б справу до сьогодні. Ці оборудки перешкоджали розвиткові економіки і впровадженню програми реформ у нашій країні», – каже політолог.

МВФ тим часом задоволений

Голова місії МВФ до Душанбе Аксель Шіммельпфеннінґ похвалив владу Таджикистану за гласність щодо даних аудиту в Нацбанку і сказав, що МВФ іще не вирішив, як бути з кредитом для Душанбе по програмі боротьби з бідністю.

«Таджицька влада просила надати для цієї 5-річної програми 120 мільйонів доларів. Більшість вимог Фонду щодо кредиту місцева влада вже виконала, і ми очікуємо, що виконавча структура Фонду обговорить прохання Таджикистану дуже скоро», – сказав

Офіційна оцінка ревізії «Ернст енд Янґ» з боку влади Таджикистану ще не оприлюднена. У Нацбанку від коментарів відмовилися.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG