Доступність посилання

ТОП новини

На донецькому проспекті Миру земельна війна


Донецьк – Центр будь-якого великого міста в Україні – як театр військових дій за землю. За даними міліції, економічні злочини, пов’язані з землею, – явища, однаково притаманні і сходові, і заходові України. Незаконна забудова типова і для Донецької, і Луганської області, і для Закарпаття і Галичини, і для Криму та Києва. Адже земля останнім часом дорожчала, зростали у вартості хабарі, а жертви «ущільнювальної» забудови, за рідкісними винятками, залишалися з будівельниками сам-на-сам. Останнє зведення з земельних боїв надійшло із Донецька.

Четвертий день мешканці будинку № 3 на проспекті Миру обороняють територію з дитячим майданчиком і невеличким парком від загарбання. Вони вкрай обурені фактом, що місцева влада здає в оренду землю і дозволяє щось будувати, не поцікавившись думкою громадськості, не провівши громадських слухань.

Фірму «АКН-Дизайн», що збирається звести тут два дванадцятиповерхові житлові будинки, звинувачують у рейдерстві, каже голова будинкового комітету Віталій Сливканич.

«Коли тут тільки починали бурити, ми організувались, подали в прокуратуру і виконком. Виконком нам відповів, що дозволу немає, роботи не ведуться. На цьому все закінчилось. Ми примирились – немає робіт, так немає. Але вчора вони швидко наїхали, за півгодини все спиляли і почали ставити огорожу. Вчора хіба що побоїв не було, а сьогодні вже б’ють людей, мнуть машини», – розповідає він.

Забудовники знищили понад 60 дерев, хоча згідно з документами на оренду можна зрубати тільки близько 30, і після цього стали будувати огорожу.

Як це було, розповідає мешканка одного з будинків: «О 9-й ранку вчора я виглянула у вікно і побачила, що пиляють дерева, все огородили стрічкою – вся територія нашого будинку від першого до шостого під’їзду. Більше того, стояли авта – вони стали пиляти прямо на машини. Вийшли люди – вони почали пиляти прямо на людей. Стають загоном, оточують, провокують людей на бійку, штовхають жінок і погрожують».

Міліція не втручається, забудовник ображається

За всіма цими діями спостерігали представники міліції, яку викликали мешканці сусіднього будинку. Але навіть тоді, коли наступного дня забудовник привів підкріплення – десяток дужих чоловіків, які скручували руки, ламали ребра і розбивали авта, – міліція не приходила на допомогу, кажуть люди.

Начальник Ворошиловського райвідділу міліції Володимир Козленко, який прибув на місце земельних боїв, порадив лише звернутись до суду. «Якщо ви вважаєте, що дії неправомірні, хоча у людей є пакет документів, звертайтесь до суду. Суд ухвалить дуже швидко рішення, суд пошле судового виконавця, і судовий виконавець усе зробить», – каже керівник районної міліції.

А представник «АКН-Дизайн» Костянтин Пожилов дивується з невдячності місцевих жителів. Він говорить, що компанія забезпечить 200 нових робочих місць на два роки, поки будуватиметься житло, і приведе до ладу подвір’я.

«Тут будуть житлові будинки. У нас є домовленість, що ми робимо ремонт їхнього ґанку, під’їздів. Також ми зробимо дитячий майданчик», – каже він. Усе це, на думку забудовника, має компенсувати дискомфорт у центрі міста.

Тіньові обороти навколо землі

Але сусіди не погоджуються жити в затінку двох хмарочосів і продовжують нерівну боротьбу із забудовниками, без розрахунку на допомогу держави. Лідер організації «Правовий захист» Вадим Черкасс вважає, що найгірше в цій ситуації – бездіяльність правоохоронців і депутатів.

«Можна з упевненістю сказати, що депутати міськради замість того, щоб захищати інтереси людей, захищають свої особисті інтереси, тому що квадратний метр цієї землі коштує 500 доларів. І коли нам говорять, що немає грошей у місті, – це брехня. Сотні мільйонів доларів щороку є тіньовим оборотом, пов’язаним із незаконними земельними стосунками і будівництвом», – стверджує громадський діяч.

Із початку нинішнього року прокурор Донецька Олександр Ольмезов написав у Донецьку мерію понад 40 протестів про незаконне надання землі. А в центрі міста на кожному кроці ведуться будівельні роботи, хоча офіційних земельних аукціонів за останні три роки було всього два.

Вони принесли до місцевого бюджету потрапили понад 100 мільйонів гривень. Правозахисники говорять, що можна собі тільки уявити, які суми проходять повз міську скарбницю.

У черговій записці прокурор попереджає міськраду, що в Донецьку може повторитись тернопільський сценарій. У Тернополі призначили дострокові вибори обласної ради на основі фактів розслідування порушень Конституції і земельного законодавства місцевою владою.

(Донецьк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG