Доступність посилання

ТОП новини

Нові рекомендації: Аби не в повітря


Київ – 120 сторінок керівництва до дії: ще одні «Рекомендації щодо економічних та інституційних реформ – 2009» побачили світ. Європейський Союз профінансував, Програма розвитку ООН розробила та опублікувала.

Новий звіт налічує 170 рекомендацій. Вони описують ті реформи, які парламент та уряд мають негайно запровадити для подолання економічної рецесії та для підвищення стандартів життя в Україні.

Показники України щодо політичних свобод та демократичних інституцій значно вищі, ніж в інших країнах-учасницях СНД, але у багатьох галузях було втрачено багато часу для проведення давно назрілих державних реформ, вважають експерти аналітично-дорадчого центру «Блакитна стрічка» Програми розвитку ООН.

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер
Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер – один із авторів рекомендацій. Уже 17 років він працює при владі і не раз бачив, як розумні рекомендації даються і як їх використовують.

Характерною особливістю українських реформ він вважає те, що реформи не здійснюються, а просочуються через щільний спротив. І просочуються в тій мірі, в якій без них уже не можна жити.

«Дуже важливо в майбутньому все ж розуміти, що питання корупції – це не рівнозначне питання щодо всіх наступних питань, це центр того, що в нас відбувається. І якщо ми не розташуємо рекомендації відповідним чином, то будемо постійно спостерігати цей процес просочування. Корупція – це ключ і пояснення того, що відбувається з нашими реформами», – пояснює економіст.

Європа: «Зупиніть бла-бла»

Колишній президент Польщі Олександр Квасневський теж завітав на презентацію. Європа, каже він, постійно отримує негативні сигнали щодо політичної ситуації в України, а тому підтримувати Україну на міжнародній арені і доводити, що вона потрібна Європі, дуже важко.
Колишній президент Польщі Олександр Квасневський


«Дуже важливим, – сказав Олександр Квасневський, – є послання українській політичні еліті: немає більше часу для наступного «бла-бла» в політиці, коли немає ніяких дій, а здійснюються тільки якісь штучні рухи. Настав час для дуже реалістичних, послідовних і сильних реформ, які вам потрібні і яких ми, як європейці і як ваші прихильники, чекаємо».

Роман Шпек
Роман Шпек, який 8 років був послом України при Європейському Союзі, вважає, що європейська інтеграція має бути головною рушійною силою реформ.

Членство в ЄС – стратегічна мета України, і, уважно вчитуючись в критерії країни-кандидата, Україні треба звернути увагу на невеличкий припис, який іде вслід за трьома головними критеріями: політичним, правовим та економічним, каже Шпек. Цей припис такий: «Влада держави повинна бути здатною виконувати покладені на неї функції».

«Основна проблема того, в якому стані перебуває наша держава, наше суспільство – в тому, що влада не здатна виконувати покладені на неї функції», – заявив Роман Шпек.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG