Доступність посилання

ТОП новини

В Естонії комп’ютерні технології запобігатимуть зростанню безробіття


Рига – Зростання рівня безробіття стало сумною реалією сьогодення в багатьох країнах Європи, зокрема і в Естонії. Однак у цій балтійській країні вирішили боротися з цим явищем, запроваджуючи комп’ютерну грамотність серед населення. Започаткований в Естонії проект «Будьмо разом» має на меті допомогти естонцям, які не вміють користуватися комп’ютером, не боятися сучасних технологій. Організатори вважають, що поширений доступ до інтернету сприятиме зменшенню рівня безробіття в Естонії, оскільки користувачам інтернету простіше знайти роботу.

Естонія – країна з розвиненою індустрією високих технологій. Саме естонські програмісти створили систему відомої у світі інтернет-телефонії Skype, яка стала візитівкою країни.

Естонія також відома як одна з країн із високим рівнем поширення інтернету. У 2005 році естонська влада провела перші у світі вибори з офіційною можливістю електронного голосування через інтернет. Сьогодні в країні з населенням в 1 мільйон 400 тисяч людей інтернетом користуються 76% мешканців від 15 до 74 років.

Однак, проаналізувавши ситуацію, у міністерстві економіки та телекомунікацій Естонії з’ясували, що залишилося ще майже 300 тисяч дорослого населення, у яких немає доступу до інтернету. Спеціалісти запевняють, що є декілька причин, які заважають цим естонцям приєднатися до всесвітньої інформаційної мережі.

«Є три різновиди бар’єрів: по-перше, наші люди говорять, що дуже дорогий комп’ютер, по-друге, інтернет-з’єднання дуже дороге. І третє, вони просто побоюються і не хочуть його використовувати. Тому ми будемо усі ці три бар’єри ліквідовувати», – заявив голова правління Eesti Telecom Валдо Калм.

Новий проект допоможе і літнім, і незаможним

Ситуацію має виправити проект «Будьмо разом», мета якого – протягом трьох років залучити до оволодіння інтернет-знаннями майже 50 тисяч естонських сімей. Зокрема, йдеться про літніх естонців, більшість із яких до цих пір залишалися осторонь можливостей інформаційного простору.

«Я трішки користуюся інтернетом, але прийшов сюди, щоб більше дізнатися. Тому що газети та усе інше читаєш в основному в інтернеті», – каже Райво Мутлі, відвідавши вступне заняття з «інтернетознавства».

Організатори проекту вважають, що оволодіння комп’ютерними знаннями дозволить знизити рівень безробіття в Естонії, який останнім часом досяг майже 10%.

«Дані дослідження, проведені у США наприкінці минулого року, засвідчили: якщо збільшити на 1% кількість користувачів інтернету в державі, безробіття можна знизити на 0,3%», – повідомив Валдо Калм.

Безкоштовні комп’ютерні курси розпочнуться у травні в Таллінні, Нарві, Пярну та Вільянді, а влітку географія проекту охопить також і маленькі містечка та селища Естонії.

Кожний відвідувач після закінчення курсів матиме змогу придбати комп’ютер та підключити інтернет за низькими цінами. А малозабезпеченим естонцям ще й видаватимуть безкоштовні комп’ютери.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG