Доступність посилання

ТОП новини

Латвія буде утеплювати свої радянські житлові будинки


Рига – Уряд Латвії затвердив програму державної підтримки ремонту житлового фонду з залученням коштів ЄС. У рамках цієї програми буде підвищено енергозбереження шляхом утеплення багатоквартирних будинків, побудованих в Латвії у період із 1944 по 1993 рік.

Сучасні тенденції зростання цін на енергоносії змушують латвійців серйозно задуматися над тим, як зменшити рівень своєї залежності від дорогих енергоресурсів і заощадити тепло. Одним із дієвих варіантів для Латвії з її помірним континентальним та морським кліматом є утеплення житлових будинків.

Прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс каже, що Латвія бачить значний потенціал для енергозбереження в домашніх господарствах, тому уряд визнав пріоритетним в енергетичній сфері утеплення житлових будинків.

Відповідно до урядової програми, лише цього року на реконструкцію житлових будинків в Латвії надано майже 24 мільйони євро, з яких 21 мільйон – кошти Європейського фонду розвитку, а 3 мільйони – це бюджетні кошти.

Ґрант ЄС на утеплення житлових будинків з часом буде збільшено до 143 мільйонів євро.

Утеплення будинків – це заощадження тепла та нові робочі місця


Міністерство економіки Латвії прогнозує, що після такого відновлення будинку заощадження теплової енергії в ньому становитиме майже 20%. Спеціалісти підрахували, що, зокрема, 60-квартирний будинок після утеплення витрачає за рік на 8 тон мазуту менше.

У Ризі 5 тисяч будинків, які потребують такого ремонту. Отже, лише на опаленні заощадження можуть скласти 100 тисяч євро щорічно.

Фахівці визнають, що в умовах економічної кризи здійснення такого проекту є надзвичайно важливим для латвійської економіки, оскільки передбачає роботу для будівельників та додаткові замовлення для виробників тепломатеріалів, а також скорочення закупівлі обсягів природного газу.

«Якщо подивитися на виклики Латвії у сфері енергетики, то зрозуміло, що без інвестицій обійтись неможливо. Тому реальні заходи, спрямовані на енергоефективність та розвиток відновлюваних ресурсів, сприятимуть новим робочим місцям у Латвії. Мені здається це особливо важливим у цій програмі», – зазначив єврокомісар із енергетики Андріс Пієбалґс, сам представник Латвії.

Державне агентство будівництва та енергетики Латвії розпочало приймати заявки на участь у конкурсі на утеплення будинків. Міністр економіки Артіс Кампарс закликає мешканців Латвії активно використовувати можливості цієї програми.

Однак претендувати на європейські кошти для утеплення можуть тільки ті будинки, які перебувають на балансі власників житла, об’єднаних у житлове товариство.

Мешканцям будинку необхідно підготувати пакет документів, серед яких повний енергетичний аудит будинку, технічний проект реновації, довідка з банку про доступність кредиту.

Ґрант ЄС покриває тільки 50% витрат на утеплення будинку – решту коштів сплачують самі мешканці. У більшості випадків вони беруть для цього банківські кредити.

(Рига – Прага)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG