Доступність посилання

ТОП новини

Обама забороняє жорстокі допити


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах за наказом президента Барака Обами Міністерство юстиції опублікувало документи часів адміністрації попереднього президента Джорджа Буша з обґрунтуванням суворих методів допиту підозрюваних у тероризмі. Обама заборонив слідчим органам вдаватися до таких методів допиту, що їх прирівнюють до тортур міжнародні правозахисні організації. Разом із тим він зазначив, що слідчих Центрального розвідувального управління, які застосовували ці методи, не судитимуть.

«Ми залишаємо позаду темний і болючий розділ у нашій історії, – сказав Обама. Але, додав він, «не будемо марнувати нашого часу й енергії, покладаючи вину на минуле».

Ідеться про публікацію чотирьох меморандумів Міністерства юстиції. Вони є рекомендаціями правників адміністрації президента Буша щодо застосування суворих методів допиту осіб, підозрюваних у причетності до терористичної діяльності. Рекомендації містять перелік різноманітних засобів тиску на підозрюваних. Правники вважали, що ті засоби не можна вважати тортурами, бо вони не завдають в’язневі психологічного та фізичного болю.

Після ісламістських терактів у вересні 2001 року ЦРУ на підставі цих документів застосовувало такі методи, допитуючи захоплених у полон, переважно в Афганістані, ватажків та оперативників терористичної організації «Аль-Каїда». Серед цих методів – позбавлення сну, поливання майже крижаною водою, тримання роздягненим догола тощо.

Критикуючи рекомендації тодішніх правників Міністерства юстиції, Обама заявив, що застосування подібних методів допиту «підважує наш моральний авторитет і не посилює нашу безпеку».

Разом із тим президент заявив, що слідчих ЦРУ, які допитували в’язнів, спираючись на директиви того часу, не переслідуватимуть.

Критикують і правозахисники, і розвідники

На думку виконавчого директора Американської спілки захисту громадянських свобод Сізара Ромеро, ці меморандуми свідчать, що закон було порушено і що Міністерство юстиції намагалося виправдати «те, що явно було незаконними методами допиту».

Інша правозахисна організація, «Міжнародна Амністія», не задоволена тим, що слідчих ЦРУ не притягатимуть до відповідальності.

А Майкл Гейден, що був директором Центрального розвідувального управління за президента Буша, вважає, що публікація меморандумів зашкодить ЦРУ. Тепер, каже він, працівники іноземних розвідок уникатимуть співпраці з американцями, бо, мовляв, у Вашингтоні «не можуть тримати секретів».

І нинішній директор ЦРУ Леон Панетта, думку якого наводить «Нью-Йорк Таймз», вважає, що оприлюднення такої інформації створює небезпечний прецедент розкриття в майбутньому розвідувальних джерел і методів.

Ця газета помістила меморандуми Міністерства юстиції на першій сторінці, назвавши публікацію «екстраординарною подією».

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG