Доступність посилання

ТОП новини

Дзвони Київського Софійського собору


Київ – На дзвіниці найдавнішого в Україні Софійського собору зберігся старовинний бронзовий дзвін. Він носить ім’я свого фундатора і залишився єдиним із двадцяти дзвонів, що були розміщені на дзвіниці собору до радянського періоду.

«Цей дзвін встановлено Року 1705 від Різдва Христового в часи гетьманування Івана Мазепи за митрополита Варлаама Ясинського для митрополичого храму Святої Софії премудрості Божої». Такий напис можна прочитати на дзвоні, що донині зберігся на другому ярусі дзвіниці Київського Софійського собору.

З усіх бронзових дзвонів, що до сьогодні є в Україні, він найбільший за розмірами. Його діаметр становить один метр 55 см, а висота – метр 25 см. Дзвін має назву – Мазепа, бо виготовлений він коштом славного гетьмана. А його автор – знаменитий київський майстер Афанасій Петрович. Орієнтовна вага дзвону – 2 тонни. Точно цей параметр встановити не можна, бо дзвін підвішений. Цей унікальний витвір ливарного мистецтва має також надзвичайно красиве оздоблення у вигляді багатого рослинного орнаменту та фігурок ангелів.

Раніше на Софійській дзвіниці було 20 дзвонів. З них найбільший – дзвін «Рафаїл». Він був виготовлений 1733-го року на замовлення митрополита Рафаїла Заборовського. Важив «Рафаїл» тринадцять тонн і давав надзвичайно плавний і гармонійний звук. Другим за розмірами був так званий дзвін «напівєлейний», третім - «повсякденний» і четвертим - дзвін «постовий». Ці дзвони малий статус великих. А на Софійській дзвіниці було ще 15-ть малих безіменних дзвонів. Всі вони були виготовлені в різний період, але лише київськими майстрами.

У тридцятих роках двадцятого століття 19 софійських дзвонів було вилучено на потреби індустріалізації радянської країни. Їх скидали просто з дзвіниці. І донині під час ремонтних робіт на території монастиря знаходять бронзові уламки. Як не дивно, але варварські часи благополучно пережив саме дзвін Мазепа. Він до сьогодні розміщений на другому ярусі дзвіниці Софійського собору.

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG