Доступність посилання

ТОП новини

Голову однієї з Церков у Польщі усунули за співпрацю з комуністичними спецслужбами


Варшава – Синод Євангелістсько-Ауґсбурзької Церкви у Польщі вирішив у неділю достроково припинити повноваження голови цієї протестантської лютеранської церкви єпископа Януша Яґуцького за співпрацю з польськими спецслужбами комуністичних часів.

Рішення синоду Євангелістсько-Ауґсбурзької Церкви набуло в Польщі великого резонансу. Ще до його ухвалення учасники засідання Синоду отримали документи від Церковної історичної комісії, які свідчать, що нинішній голова цієї Церкви в Польщі єпископ Януш Яґуцький упродовж 14 років був секретним співробітником комуністичних спецслужб під псевдонімом «Януш».

Сам єпископ визнав винесені йому звинувачення, розповів учасник засідання, речник церковного Синоду отець Вальдемар Питель: «Єпископ Януш Яґуцький зізнався, що контактував зі співробітниками комуністичної Служби безпеки, не усвідомлюючи злочину. Він запевнив, що не чинив зла своїй церкві, оскільки його стосунки з органами влади, на його думку, були малоістотні».

Однак церковний Синод не взяв до уваги покаяння голови Євангелістсько-Ауґсбурзької Церкви в Польщі стосовно його співпраці з комуністичними спецслужбами. Після тривалої дискусії церковний Синод не проголосував за довіру голові Церкви. Це означає, що єпископ Януш Яґуцький далі виконуватиме свої повноваження до кінця року, але вже нині згідно з рішенням Синоду починається процедура вибору нового голови Євангелістсько-Ауґсбурзької Церкви в Польщі.

Болюча проблема

Представники цієї Церкви наголошують, що таке суворе рішення церковного Синоду піде на користь польським євангелістам, оскільки зніме з них клеймо комуністичної агентури.

Уже не один рік у Польщі є болючою і для вірних, і для церковної влади проблема люстрації ієрархів і двох інших найбільших у країні церков – Римо-католицької Церкви та Польської Автокефальної Православної Церкви.

Найбільшого резонансу в суспільстві набула два роки тому справа призначення голови варшавської Римо-католицької церковної архиєпархії. Тоді Інститут національної пам’яті Польщі оприлюднив документи, де вказується, що архієпископ Станіслав Вельґус 20 років співпрацював зі спецслужбами комуністичної Польщі. Через це папа Бенедикт XVI скасував своє попереднє рішення про призначення архієпископа Вельґуса Варшавським митрополитом.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG