Доступність посилання

ТОП новини

Молдова звинувачує Румунію в «крадіжці громадян»


Румунія - Паспортнй контроль на кордоні з Молдовою, Альбіта, 8 квітня 2009 р.
Румунія - Паспортнй контроль на кордоні з Молдовою, Альбіта, 8 квітня 2009 р.

Прага – Румунія обіцяє прискорити набуття громадянства для жителів Молдови, незважаючи на протести керівництва Молдови. Офіційний Кишинів звинувачує сусідню країну в підтримці нещодавніх масових безладів. Та Румунія говорить, що не покине своїх братів по крові і культурі за межами нової «Залізної завіси». Ця суперечка загрожує не лише стосункам двох країн, але й стосункам Європейського Союзу з Молдовою.

У перші дні після виборів до парламенту Молдови, коли на вулиці вийшла молодь з протестами проти перемоги Партії комуністів, керівництво у Кишиневі вирішило закрити кордон із сусідньою Румунією. Саме сусідів молдовський президент Володимир Воронін назвав винними в організації захоплення та погромі державних установ.

Але Румунія не промовчала і закликала Європейський Союз розслідувати те, що в Бухаресті назвали «репресіями» в Молдові. А президент Румунії Траян Бесеску в відповідь на звинувачення з Кишинева заявив минулого тижня, що його країна полегшить і прискорить процедуру набуття румунського громадянства для мешканців Молдови. «Ми не дозволимо створення нової «залізної завіси» на річці Прут», прикордонної між двома державами, заявив Бесеску.

Наявність румунського паспорта значно полегшує пересування молдован по Європейському Союзу, адже у цьому випадку їм, як уже громадянам Румунії, країни-члена ЄС, стає непотрібною не лише румунська віза, але й візи до «шенґенського» простору.

Майже 120 тисяч мешканців Молдови мають румунське громадянство, що 650 тисяч очікують на його отримання за спрощеною процедурою. Згідно з нею, формальності будуть скорочені до п’яти місяців. А кожен молдованин, який має хоч одного з прабатьків, що були громадянами Румунії, вже може претендувати на румунське громадянство, і не проходячи співбесіди, яка мала виявити його знання румунської мови і культури.

Скільки молдован залишиться з одним громадянством

З урахуванням того, що до 1940 року, а потім під час Другої Світової війни більшість території нинішньої Молдови була в складі Румунії, багатьом корінним мешканцям Молдови не складно виконати ці вимоги. За словами президента Румунії Бесеску, зацікавлених в отриманні румунського громадянства разом із членами їхніх родин може бути близько мільйона осіб.

А це складає майже чверть населення Молдови. Депутат молдовського парламенту від Партії комуністів Володимир Цуркан навіть запропонував законодавчо заборонити молдованам мати по два чи більше громадянств «для того, щоб захистити державу».

Для Молдови проблема кількох громадянств не є новою і залишається актуальною. Адже близько 75 тисяч громадян Молдови, що живуть у сепаратистському регіоні Придністров’я, мають російське громадянство і ще кілька десятків тисяч є офіційно громадянами України.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG