Доступність посилання

ТОП новини

США змінюють підхід до зовнішньої політики


Президент Барак Обама підписав президентське розпорядження закрити тюрму у Ґвантанамо. 22 січня 2009 р.
Президент Барак Обама підписав президентське розпорядження закрити тюрму у Ґвантанамо. 22 січня 2009 р.

Прага – Нова адміністрація у Білому Домі відійшла від зовнішньополітичної доктрини президента Джорджа Буша, яку він називав «боротьбою з терором». Замість неї президент Барак Обама вживає фразу «розумна сила», яка має краще відобразити підхід Вашингтона до розмови з друзями і супротивниками.

Початок «війни проти терору» пам’ятають усі. Її невдовзі після нападів на Америку 11 вересня 2001 оголосив президент Джордж Буш. «Наша війна з терором починається з «Аль-Каїди», але не зупиняється на ній. Вона не закінчиться, допоки кожна терористична група, що проводить операції по всьому світу, не буде знайдена, зупинена та переможена», – заявив Джордж Буш.

А ось кінець цієї війни не став тріумфальною перемогою, як обіцяв тодішній президент. Закінчилася ця війна наприкінці березня коротким імейлом від адміністрації працівникам міністерства оборони, в якому йшлося про те, що «замість «глобальної війни з терором» нова адміністрація воліє вживати термін «закордонні спеціальні операції».

Силову мову має замінити мова дипломатії

Ще до того, як Буш покинув Овальний кабінет, «війна з терором» стала асоціюватися з найбільш непопулярними її проявами – таємними тюрмами ЦРУ, використання жорстоких допитів, шпигунства на території самих Сполучених Штатів та існування тюрми для незасуджених в’язнів у Ґвантанамо.

Спочатку нова адміністрація не афішувала того факту, що про «війну з терором» більше не йдеться». Але під натиском журналістів державний секретар США Гілларі Клинтон визнала, що «адміністрація вирішила припинити вживати цю фразу, і це говорить саме за себе». Президент Барак Обама також не наголошував на зміні слів, але він наголосив сутність нового підходу – силову мову має замінити мова дипломатії.

«Після восьми років руйнівної політики Джорджа Буша настав час для прямої дипломатії – для друзів і ворогів однаково, і без передумов», – заявив Барак Обама.

Колишні радники президента Буша говорять, що їх не дивує зміна тональності у Вашингтоні, бо за вісім років світ змінився і потребує нових підходів. Тож риторика Буша, яка могла мобілізувати суспільство і світову спільноту на боротьбу з тероризмом тоді, вже не підходить нині, говорить колишній радник Джорджа Буша Марк Маккіннон. Але, на його думку, нова назва, «закордонні спеціальні операції», звучить малозрозуміло і трохи бюрократично. Проте, наголошує Маккіннон, головне – не слова.

«Зрештою, нову адміністрацію судитимуть не за риторикою, а за результатами, і за тим поступом, який їм вдасться зробити», – каже Марк Маккіннон.

А великі очікування вставлять перед адміністрацією Обами великі вимоги.

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG