Доступність посилання

ТОП новини

«Зелені» методи заощадження тепла отримали в Чехії державну підтримку


Прага – «Зелені» методи заощадження тепла в Чехії не можна не помітити: на вулицях міст і сіл спеціальними блоками будівельники утеплюють стіни будинків, горища, підлоги, вікна. Протягом кількох днів будинки одягаються немов би в зимовий кожух, у якому вже не так страшні морози і сніговії. З метою економії енергоносіїв до утеплення житла в Чехії сьогодні закликає не тільки держава, все популярнішими серед чехів стають так звані «зелені» програми, в основі яких лежить використання екологічно чистих видів палива.

Два міністерства – навколишнього середовища і місцевого розвитку протягом останніх років суттєво змінили ставлення чехів до заощадження теплової енергії. У квартирах і громадських установах стало помітно тепліше, але не за рахунок збільшення кількості чи потужностей тепло-енерго-станцій, а за рахунок утеплення стін, дахів, підвалів. І друге: в обох міністерствах опрацювали спеціальні програми, метою яких є перехід на «зелене», тобто екологічно чисте пальне, лише такі програми держава фінансово підтримує.

У Міністерстві навколишнього середовища створений спеціальний фонд «Зелена каса», до якого можуть звернутись всі бажаючі заощадити на теплі. Наприклад, якщо власник будинку досі обігрівав його вугіллям, то через «Зелену касу» він отримає кошти для переходу на екологічно чисте паливо, наприклад, біопальне. Протягом чотирьох наступних років на цю програму виділено 1 мільярд доларів США. Звідки беруться такі кошти ?

Фахівець чеського Міністерства навколишнього середовища Ярміла Кребсова зазначає: «Програма «Зелена каса» фінансується з продажу Чеською Республікою Японії надлишку емісій Кіотського протоколу, тобто це гроші японські, а не європейські чи чеські. Програма призначається для мешканців житлових будинків, які досі були поза нашими дотаційними можливостями. Йдеться про будинки не панельного типу, ми ведемо утеплення трьома фазами: спочатку утеплиться дах, потім стіни, підлога і, якщо потрібно, вікна, а потім – заміна на екологічне пальне».

Для панельних будинків – окрема програма

Утепленням житла панельного типу, яке становить на сьогодні третину житлового фонду Чехії, займається спеціальна програма Міністерства місцевого розвитку. Цього року на утеплення панельних будинків і перехід на екологічно чисті джерела тепла чеський уряд виділив 30 мільйонів доларів.

Першими, хто голосно і наполегливо звернув увагу громадян на потребу заощаджувати тепло, звертатись до екологічно чистих джерел енергії, були чеські «зелені».

Речник чеської Партії «зелених», однієї з п’яти парламентських партій, Ева Ролечкова наголошує: «Це дуже важлива тема в області економії енергії. Всі партії «зелених» в Європі, й чеська також, наголошують на енергетичній безпеці й заощадженні енергії заради майбутнього. Адже подальший розвиток енергетики і промисловості вимагатиме не тільки пошуку нових джерел. Ми надаємо перевагу оновлювальним джерелам енергії. Та, насамперед, – це економія енергоресурсів, а їхня економія може сягати високих показників».

За статистикою, шляхом утеплення стін, вікон, дахів і стріх, в залежності від виду будинку можна заощадити від 40 до 60 відсотків тепла.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG