Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську хочуть бачити разом Папу Римського і Московського Патріарха


Архівна фотографія. Під час зустрічі Олександра Лукашенка з головою білоруських католиків Митрополитом Мінсько-Могилівським Тадеушем Кандрусевичем. Мінськ, 14 квітня 2007 р.
Архівна фотографія. Під час зустрічі Олександра Лукашенка з головою білоруських католиків Митрополитом Мінсько-Могилівським Тадеушем Кандрусевичем. Мінськ, 14 квітня 2007 р.

Мінськ – На 27 квітня запланована зустріч Папи Римського Бенедикта XVI із президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Подорож до Рима стане його першою офіційною поїздкою на Захід із 1996 року. У зв'язку з нею в Мінську навіть говорять про можливість організації зустрічі Папи Римського Бенедикта XVI та Московського Патріарха Кирила на білоруській землі.

Останнім часом президент Лукашенко, який колись називав себе «православним атеїстом», веде збалансованішу політику в релігійних питаннях, зокрема у ставленні до католиків. Католики є другою за чисельністю, після православних, конфесією Білорусі, вони об’єднують близько 20 відсотків віруючих. Серед них небагато тих, хто підтримує політику Лукашенка, але вони дотримуються позиції лояльності.

Свою оцінку майбутньої зустрічі президента Лукашенка та Папи Римського висловив апостольський візитатор для білоруських греко-католиків за кордоном отець Олександр Надсан. «Сама по собі зустріч – добра річ. Христос казав: я прийшов не до праведників, але щоб покликати грішників до покаяння. І Папа, як голова Церкви христової, далі йде цим шляхом. Він усіх приймає, щоб хоч, може, трішки посіяти зерно добра заради наближення до Бога, до Христа. Чи дасть це зерно свій плід. ми ніколи не знаємо», – каже священик.

Для самого Олександра Лукашенка ця поїздка до Ватикану важлива перш за все з політичної точки зору, як поштовх до подолання ним ізоляції на Заході. А білоруські католики мають надію, що зустріч президента та Папи Римського допоможе їм вирішити проблеми з поверненням церковних споруд, які було націоналізовані за радянських часів, та з дозволами на будівництво нових костелів. Окрім того, вони хочуть дочекатися пастирського візиту Папи Римського до Білорусі.

Лукашенко офіційно запросив Папу

Президент Лукашенко минулого року передав Папі Римському офіційне запрошення відвідати Білорусь. Але для приїзду Бенедикта XVI у Білорусь потрібне також позитивне ставлення до цього Московського патріархату, який вважає Білорусь своєю канонічною територією. Наразі у Московському патріархаті позитивно оцінили плани президента Лукашенка зустрітися з Папою.

Раніше у квітні пан Лукашенка мав переговори з новим Московським Патріархом Кирилом, з яким він, не виключено, обговорив і плани своєї поїздки до Ватикану. У зв’язку з нею і представники білоруської влади, і Білоруської православної церкви досить активно почали говорити про доцільність організації зустрічі Папи Римського та Московського Патріарха на білоруський землі. Можливо, й Лукашенко виступить із такою ініціативою.

РПЦ та Ватикан мають свій, дуже широкий спектр стосунків, тому в будь-якому випадку казати, що посередництво Мінська матиме вирішальне значення, неможливо. А розглядатися така ініціатива може, якщо взяти до уваги, що і в Москві, і у Ватикані зараз нові першоієрархи.

Зустріч Папи та Московського патріарха досі не відбулася через суперечку довкола оцінок того, як відбувалося відродження Греко-католицької церкви в Україні. У Російській православній церкві наразі висловлюють надію, що новий Папа змінить позицію Ватикану з цього приводу. Тобто тут виникають проблеми, у вирішенні яких Мінськ нічим не може допомогти.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG