Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині розпочався судовий процес проти ймовірних терористів


Німеччина - Обвинувачувані у підготовці терактів Даніель Шнайдер та Адем Ілмаз у Вищому земельному суді в Дюссельдорфі, 22 квітня 2009 р.
Німеччина - Обвинувачувані у підготовці терактів Даніель Шнайдер та Адем Ілмаз у Вищому земельному суді в Дюссельдорфі, 22 квітня 2009 р.

Німеччина – Увага німецьких засобів масової інформації нині прикута до Дюссельдорфа. Там розпочався судовий процес у справі чотирьох осіб, яким закидають підготовку терактів проти американців та американських установ на території Німеччини. Двоє з підсудних німецькі громадяни, які прийняли ісламську віру.

Через підвищені заходи безпеки початок процесу дещо затягнувся. Занадто багато журналістів захотіли бути присутніми в залі судових засідань у Дюссельдорфі. Кожного ретельно перевіряли, пропускали через детектор, просили зняти черевики. До залу не дозволили брати ніякої техніки – тільки ручку й блокнот.

Варто зазначити, що процес відбувається в найбезпечнішому судовому будинку, який має Німеччина, а саме: в земельному суді в Дюссельдорфі. Там не відчиняються навіть вікна.

Серед підозрюваних два німці

Такі заходи безпеки й увага преси не є випадковими. Адже йдеться про чи не найгучніший антитерористичний процес у Німеччині за останні роки. На лаві підсудних чотири молодих чоловіки: один турок, один німець турецького походження і два німці, які прийняли іслам. Саме в цьому й полягає особливість цього процесу. Адже шлях тероризму обрали люди, які нічим не відрізняються від звичайних німців.

Експерт із терористичних питань Йохен Гіпплер в інтерв’ю Другому каналу німецького телебачення ZDF навіть застеріг: «Небезпека цієї групи значно більша, ніж інших груп, які планували теракти. Ці люди хотіли спричинити великі руйнування і знали, як це зробити». За даними слідства, підозрювані мали намір здійснити терористичні напади за кілька днів до ухвалення рішення в Бундестазі про продовження місії бундесверу в Афганістані. Це рішення ухвалили в жовтні 2007 року.

450 сторінок обвинувачення

Підозрюваних спецпідрозділ поліції затримав у вересні того самого року в дачному будинку в західнонімецькому містечку Обершледорн. У будинку правоохоронці конфіскували каністри, які містили понад 700 літрів перекису водню – речовину, що використовується для виготовлення вибухівки. Під час затримання півтори роки тому стався інцидент: одному з підозрюваних вдалося вихопити в поліцейського пістолет; молодий чоловік почав стріляти у службовця. Тепер ще й за спробу вбивства йому загрожує довічне ув’язнення.

Два інших підозрюваних, у разі визнання їх винними, можуть опинитися за ґратами на 15 років, ще одному, хто дістав детонатор, загрожує 10 років тюрми. Розслідуючи справу, прокуратурі довелося провести величезну роботу. Лише обвинувачення зайняло 450 сторінок, у справі 219 свідків. Тим часом прокуратура веде слідство ще проти п’ятого підозрюваного.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG