Доступність посилання

ТОП новини

Сміх як засіб проти депресії та... кризи


Акція «Посмішка долає кризу» на Майдані Незалежності у Києві
Акція «Посмішка долає кризу» на Майдані Незалежності у Києві

Київ – У середу в центрі столиці України була виявлена загрозлива концентрація вірусу «хорошого настрою». Носії інфекції – хлопці та дівчата, які роздавали перехожим надувні кульки та дарували всім охочим посмішки – звичайні й намальовані. Так розпочалася акція «Посмішка долає кризу», яку самотужки організували студенти київських вишів.

Щодня студент Києво-Могилянської академії Олексій Малицький користується метро у години пік. Попервах лайка та штовханина викликали у нього депресію. Аж поки одного ранку він вирішив... посміхатися іншим пасажирам! Вони мимоволі посміхалися у відповідь – і від цього у вагоні ставало наче світліше.

Юнак не зупинився на цьому, і виступив ініціатором всеукраїнської акції «Посмішка долає кризу». В інтернеті та з-поміж колег-студентів Олексій Малицький знайшов безліч однодумців.

«Ми не згодні з настроями, які панують в українському суспільстві, особливо у громадському транспорті. Заходиш у метро, бачиш ці заклопотані обличчя – і руки опускаються, нічого робити не хочеться. Навіть закордонні туристи помічають, що українці – дуже сумні люди, в інших країнах набагато більше посміхаються! Ми, студенти, хочемо змінити ситуацію, бо нам у цьому суспільстві жити. На Майдані Незалежності ми збудуємо найбільшу в Україні посмішку. Зі студентів!», – сказав Олег Малицький перед початком акції.

Лірики і прагматики

На головному майдані Києва лунає багатоголосий сміх. Близько 200 хлопців та дівчат узяли до рук жовті надувні кульки та вишикувалися у вигляді велетенського усміхненого обличчя. Воно то підморгує глядачам, то показує їм язика. Перехожі здивовано зупиняються. Деякі фотографують, а деякі приєднуються до вуличної вистави.

Причому, всі опитані Радіо Свобода учасники та глядачі дійства вважають веселощі мало не панацеєю. Втім, навіть в епіцентрі цих веселощів знайшлися скептики та прагматики.

«Посмішка – це вияв такої собі «дурнуватості». Це ухил від проблем, від ситуації, яка зараз є дуже складною. А в Україні її намагаються вирішити за принципом «говорили, балакали, сіли та заплакали». Треба діяти рішуче, без зайвих посмішок, із серйозним обличчям, гарячим серцем та холодною головою», – каже Максим, студент-економіст одного з київських вишів.

Кожна посмішка прискорює вихід із кризи

Проте, дослідники феномену посмішки дотримуються зовсім іншої думки. Якщо частіше усміхатися, можна цілком реально прискорити вихід України з кризи, вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

«Українці – заклопотана і понура нація, порівняно з іншими народами Європи. Чи не тому ми постійно пасемо задніх в економіці? Посмішка впливає на персональну конкурентноздатність людини, на її ставлення до навколишньої ситуації. Посмішка сприяє більш адекватному сприйняттю кризи і дає змогу більш реалістично й оптимістично оцінювати свої можливості. Хороший настрій – одна з основних запорук виходу України з кризи, оскільки сила нації залежить від сили кожного індивіда», – зазначає Олег Покальчук.

«Гімнастика для обличчя» дарує гормони радості

Якщо більше усміхатися, можна не лише кризу подолати, а й поліпшити здоров’я, переконана психоаналітик, консультант Європейської психотерапевтичної ліги Наталя Кухтіна.

«Є навіть окремий напрямок у психотерапії – сміхотерапія. Коли людина усміхається – рухаються 36 лицьових м’язів, і вони діють на гіпофіз, який викидає у кров гормон радості норадреналін. А він стимулює усі системи організму. Коли в людини тривала депресія – ми даємо таку рекомендацію: закрийтеся у кімнаті, станьте напроти дзеркала і посміхайтеся, нехай навіть через силу. За хвилину такої вправи людина починає сміятися від щирого серця. Найважливіше, що жодних протипоказань немає. Науковцями доведено: чим частіше ми будемо усміхатися, тим здоровішими станемо, тим краще будемо жити!», – запевняє психолог.

Організатори акції «Посмішка долає кризу» обіцяють не обмежуватися Києвом: вже є охочі звеселяти перехожих в інших великих містах країни. Україна сміється над труднощами – значить, вона їх подолає.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG