Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко оголосив політичний заповіт, але з політики йти не збирається


Київ – Конституційна реформа, запровадження двопалатного парламенту, критика уряду та реклама «Народного союзу «Наша Україна» стали головними темами прес-конференції Віктора Ющенка, яка відбулася у столиці увечері 22 квітня.

Найбільше Президент Віктор Ющенко говорив про необхідність проведення конституційної реформи і запровадження двопалатного парламенту. До цієї тези Голова держави весь час повертався упродовж двох з половиною годин спілкування з пресою.

На його думку, це дасть стабільну владу і стане на перешкоді теперішній політичній корупції. За його словами, необхідно відділити політичні сили від впливу на судову та правоохоронні системи. «Я не бачу іншої можливості, як розподілити зобов’язання між двома платами парламенту», – зауважив Президент.

Глава держави також зауважив, що запропонований ним проект Основного закону є його політичним заповітом. Проте з політики Віктор Ющенко йти не збирається. Уже після прес-конференції Віктор Ющенко у розмові з кореспондентом Радіо Свобода сказав, що має намір знову балотуватися в президенти.

Розпуск парламенту після вердикту КС

Причиною політичної нестабільності він назвав те, що в парламенті немає повноцінної коаліції у 226 депутатів, яка б могла ухвалювати рішення. Утім, говорячи про перспективи розпуску парламенту, Віктор Ющенко зауважив, що прийме рішення лише після того, як дочекається відповідного вердикту Конституційного Суду.

Президент знову підтвердив тезу про готовність провести дострокові вибори Президента, якщо буде переобраний парламент на підставі нового закону про вибори. Тобто, депутатів мають обирати за відкритими виборчими списками. На його думку, запровадження відкритих виборчих списків призведе до оновлення парламенту.

Також неодноразово Президент критикував урядову політику. І, серед іншого, знову піддав критиці газові домовленості з Росією.

Говорячи про політичні сили, Президент зауважив, що не бачить різниці між БЮТ та Партією регіонів, і висловив симпатії до «Народного союзу «Наша Україна». «Та політика, яка була сформована і виколисана ще в 2002 р., на мій погляд, ще більш актуальна для України, ніж тоді, – каже Віктор Ющенко. – Віддано служити цій ідеології може лише одна політична сила – «Наша Україна».

Вже після припинення трансляції журналісти запитали в Глави держави, наскільки реальним є ухвалення іншого варіанту Конституції, згідно з яким Президента обиратимуть у парламенті. За словами Віктора Ющенка, такого варіанту розвитку подій також не можна виключати.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG