Доступність посилання

ТОП новини

Повернення до нормального життя після землетрусу в Абруццо


Вечеря під шатром у наметовому таборі. Абруццо, 23 квітня 2009 р.
Вечеря під шатром у наметовому таборі. Абруццо, 23 квітня 2009 р.

Рим – Італійський регіон Абруццо після руйнівного землетрусу 6 квітня поволі повертається до нормального життя. Але через складні погодні умови ситуація залишається надзвичайною.

Майже три тижні земля в Абруццо не може заспокоїтися: поштовхи, хоч і невеликої амплітуди, турбують населення. Заливні дощі та зниження температури створюють додаткові труднощі як для жителів, так і для служби цивільної оборони.

Намети доводиться укріплювати, щоб вода не потрапляла всередину. В окремих місцях переривається водопостачання та опалювання, деякі автошляхи пошкоджені і перекриті через небезпеку гірських зсувів. Люди звикають до перебування в екстремальних умовах, але кажуть, що тепер найважче їм переносити нудьгу і бездіяльність у таборі.
Потерпіла просить дозволу пройти до зруйнованих будинків Абруццо, 23 квітня 2009 р.


«Якби я приступив знову до роботи, тоді б і справді повернувся до нормального життя, було б менше думок про землетрус, а то сидячи у наметі постійно, не маю, чим зайнятися. Читаю газети, потім ходжу туди-сюди біля намету. Якби мене покликали на роботу, я був би на сьомому небі від щастя», – розповів мешканець наметового містечка біля Аквіли.

Потерпілі не поспішають залишати зруйновані міста

Серед обвалів за допомогою рятувальників люди відшукують фотографії, записники дітей чи інші сімейні предмети, які б нагадували про загиблих родичів. Хто не хоче віддалятися від рідних поселень, залишається у таборах, решта живуть у готелях, у родичів або в чужих людей, які запропонували потерпілим свої помешкання по всій Італії. У спеціально облаштованих наметах відновилися шкільні навчання.

У четвер кабінет міністрів ухвалив постанову про виділення 8 мільярдів євро на реконструкцію та подолання надзвичайної ситуації в області Абруццо. Щодо пошуку додаткових коштів уряд відкинув ідею запровадження нових податків. Прем’єр Сильвіо Берлусконі сказав: «Є новий пункт у постанові, вперше, реагуючи на таку надзвичайну ситуацію після землетрусу, уряд вирішив не запроваджувати податковий тягар для громадян. Ніхто не збирається простягати руку до кишені пересічного італійця».

Внаслідок землетрусу без даху над головою залишилися близько 70 тисяч осіб. Голова італійського уряду обіцяє до кінця літа переселити людей із наметів у нові будинки. Нині на місці події працює комісія експертів, які складають перелік будівель, що підлягають або ремонту, або повному знесенню. Після остаточної оцінки збитків, почнуться роботи з відбудови пошкоджених районів.

(Рим – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG