Доступність посилання

ТОП новини

Україні вже не потрібні ні Ющенко, ні Тимошенко, ні Янукович (світова преса)


Прага – Провідні світові видання аналізують розвиток політичної ситуації в Україні напередодні виборів і прогнозують створення нових політичних реалій у державі в найближчій перспективі. Деякі аналітики вважають за потрібне попередити Захід щодо необхідності урівноваженої політики стосовно України та Росії, бо від цього, на їхню думку, залежить стабільність у Європі. Чимало газет звертають увагу на те, що більшість українських громадян розчаровані у нинішніх політиках і бажають бачити нові обличчя у владі в Києві.

Американський впливовий квартальний часопис «Форін Афферс» оприлюднив велику аналітичну статтю під назвою «Ключ до Києва». Автори цього аналізу геополітичного місця і ролі України, експерт із Атлантичної Ради США Адріан Каратницький і професор політології з Ратґерського університету США Олександр Мотиль, виходять з головної тези, що «безпека України означає стабільність для Європи». У згаданій статті подані висновки про те, що остання газова криза між Україною і Росією дала кілька уроків західним політикам. Першим із них, на думку авторів аналізу, є той , що Росія у даній ситуації менше за все дбала про економічні інтереси, а більше про геополітичні і мала на меті підрив позицій прозахідного Президента Віктора Ющенка, взяття під контроль енергетичної системи України, досягнення підтримки Кремля на Заході стосовно обхідних, поза українськими, газових маршрутах, мотивуючи це ненадійністю України як партнера. Другий урок – «Україна – одна з найбільших держав Європи, яка гарантує 20 відсотків енергетичного постачання для Європи, і в цьому її геоекономічне і геостратегічне значення». По-третє, як пишуть згадані аналітики, «погіршення українсько-російських стосунків могло серйозно підірвати інтереси ЄС і США, руйнуючи стабільність у Східній Європі та сприяючи авторитаризму і крайньому націоналізмові тут». По-четверте – європейці можуть тепер більш реально бачити відмінності у розвитку своїх стосунків з Україною і Росією. І п’ятий урок для Заходу від цієї газової сварки, як пишуть Каратницький і Мотиль, полягає в тому, що «забезпечення ролі України, як надійного стратегічного партнера західного світу, вимагатиме не менше зобов’язань від Заходу, як і стосовно відносин із Москвою». Аналітики зазначають, що Україна вже не зникне з карти світу, як незалежна демократична держава і якраз це вимагає серйозного ставлення до неї всіх світових гравців. «США і Європа мають вибудовувати з Україною і Росією сильні стосунки» і забезпечити цим стабільність в геополітичному масштабі, переконані автори цього аналізу. «Ігнорування одного і сприяння другому – рецепт для біди», – підсумовують Адріан Каратницький та Олександр Мотиль у своїй публікації на сторінках американського журналу «Форін Афферс».

«Лише готовність політичних лідерів просувати структурні реформи», – як пише впливовий лондонський журнал «Економіст», – «а не вибори, визначать, якою вийде Україна з цієї кризи». Це видання зазначає, що «всі політичні лідери України, включаючи Тимошенко, Януковича і Ющенка, визнають корупцію, нестачу структурних реформ в державі і обвинувачують один одного». І далі «Економіст« зазначає, що «жоден із цих політичних діячів України не піднявся на рівень обіцянок Помаранчевої революції». Тут також відзначається, що «дії пані Тимошенко інколи занадто замішані на популізмі..., вона зробила небагато для просування базових реформ», а «Віктор Ющенко підірвав свій вплив, незважаючи на власний лібералізм..., він блокував дії уряду, включно з приватизацією». «Економіст» також наголошує, що навіть «лідерство пана Януковича в опитуваннях не приховує явного зниження його популярності». Тому, як зауважує це видання, не дивно, що «багато українців відчувають, що жодне із трьох знайомих облич не здатне просувати інтереси країни вперед. Втомлені взаємним поливанням брудом, 20 відсотків громадян або ж голосували б проти всіх, або ж не йшли б на вибори», – резюмує лондонський журнал «Економіст» у своєму аналізі політичної та економічної ситуації в Україні.

Російська «Нєзавісімая Ґазєта» зауважує, що український громадський рух «Проти всіх» набирає силу. І це охопило також Київ, де політична апатія, веде далі газета, також стала наслідком розчарування у Помаранчевій революції. Московське видання цитує українських експертів, які стверджують, що «ті політики, які заявляють, що йдуть на зміну трійці Янукович-Тимошенко-Ющенко, поки-що не завоювали довір’я, бо людям замало революційних гасел». Експерти побоюються, що будь-яка політична авантюра може призвести до соціального вибуху в Україні. «Нєзавісімає Ґазєта» інформує, що «на настрої в суспільстві можуть вплинути два рішення Конституційного Суду: про право нової коаліції у парламенті не формувати новий склад уряду і про дату президентських виборів. Перше може дати Президентові право розпустити Верховну Раду... Друге рішення суду вплине на дату проведення президентських виборів», – підсумовує «Нєзавісімая Ґазєта».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG