Доступність посилання

ТОП новини

Французька родина мандрує до Монголії в будинку на колесах


Початок мандрівки у Франції (фото Жан-Марі Ламболей)
Початок мандрівки у Франції (фото Жан-Марі Ламболей)

Львів – Французька родина вирушила в мандрівку з Тулузи до Монголії в будинку на колесах. Їхня подорож у країну семи вітрів триватиме півроку. Наймолодшому туристу – 7 місяців, найстаршому – 43 роки. Наразі французькі мандрівники перебувають у Львові, де вони зупинились на тиждень в очікуванні російської візи.

Яскравий і оригінальний автобус, висотою 3,80, довжиною 5 метрів, впав в око на Погулянці. Поруч нього прикріплений квадроцикл. Номерні знаки – французькі. Яким було моє здивування, коли двері цієї хатинки на колесах мені відчинила 42-річна жінка Наталі з 7-місячною Сірілл. За столом снідали 10-річні близнюки Франк і Лоїк, 2-річна Ніна і батько великої родини Серж Вабр.

У родинному автобусі затишно і тепло
З військової вантажівки на кочівний автобус, 2000 рік


Ще 9 років тому ця мандрівна хатинка була старою військовою вантажівкою. Механік сільського господарства в Тулузі, нині пілот гелікоптера Серж Вабр 4 роки сам майстрував автобус, який називає не інакше як вантажівкою із 6-циліндровим дизелем.

Уся родина із захопленням демонструє свій дім на колесах, в якому проведе півроку. Тут і кухонька-вітальня зі столом, над яким прикріплена мапа, плита, умивальник, численні дерев’яні полиці з книгами та журналами, начинням, шафа для одягу, ліжка. Є й другий поверх – літня резиденція близнюків. А ще вбиральня і душова, підлога з підігрівом, є й гаряча вода. Зранку температура повітря у цій хатинці на колесах плюс 20. Один бак на 400 літрів пального, інший з фільтром на 500 літрів води. Завдяки фользі і спеціальній піні машина має добру ізоляцію. Вікно можна опустити і автобус перетворюється на хатину з терасою. На 100 кілометрів цей мандрівний будинок споживає 25 літрів дизпалива.

Нинішня вартість цього обладнаного будинку на колесах – 30 000 євро. Харчуються французькі мандрівники продуктами тієї країни, через яку проїжджають. Українські харчі припали їм до смаку.

Французькі туристи в захопленні від українців

Настарший і наймолодша кочівники
Свою першу мандрівку екологічні туристи здійснили у 2004 році в Марокко, Словенію, Італію, потім була зимова Австрія і холодні Альпи.

Тепло і холод для подорожі у хатині на колесах не страшні для французьких мандрівників. Їхня упинка у Львові була найдовшою за всю подорож – 10 днів. Адже тут вони чекали на російські візи. Водночас подивились старовинний Львів.

«У Франції імідж про Україну не є добрий, говорять як про радянську країну, де тільки все розвивається, багато проблем, а ми раптом побачили старовинне місто, один із європейських куточків. Львів просто чудесний, гарні і ввічливі люди, дивляться на нас зі здивуванням», – поділилися враженнями Серж і Наталі.

Українські митники і даішники здивували європейців

Родина Вабр з Тулузи
Французам сподобались львів’яни, які навіть принесли їм квіти, паску і писанку. А близнюки знайшли нових друзів. Сім’я спокійно ночувала у своєму автобусі, не відчувала незручностей, бо ніхто не надокучав.

«Було лише дуже важко перетинати український кордон, митники хотіли гроші, потім такі ж вимоги були від міліціонерів, ми не розуміли, що це означає, чому маємо щось комусь давати. А ще дороги в Україні – суцільні ями і каміння, це додає труднощів під час мандрівки», – каже Серж.

Оскільки Вабри ніколи не були в Росії, то зізнались, що не знають, що там на них може очікувати, але вірять, що без прикрих пригод подолають непростий шлях до країни семи вітрів, країни екологічного туризму.

Мандрівка єднає родину

Незаймана людьми природа, багаті монастирі, давні традиції, степові коні (в Монголії на одну людину припадає 3 коней), пошук тиші і самотності – задля цього і долає тисячі кілометрів у Монголію французька родина.
Ця екологічна мандрівка для сімейного бюджету обійдеться у 20 тисяч євро, але, як зазначив Серж і Наталі, це не такі великі гроші, як видається українцям, тим паче, що ці кошти вони заощаджували певний час.

У Сержа сезонна робота триває 5 місяців, Наталі займається вихованням дітей. Оскільки мають багато вільного часу, тому й вирушили в екологічну подорож. У найближчі роки планують поїздку в Південну Америку. Адже кажуть, нічого так не єднає родину як подорож, де ані телевізор, ані комп’ютер не перешкоджають спілкуванню і розумінню з дітьми.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG