Доступність посилання

ТОП новини

Латвія: щоб зацікавити туристів, згодяться і верблюди


Рига – В умовах кризи туристична галузь у Латвії однією з перших відчула на собі погіршення економічної ситуації. Представники Латвійської асоціації туризму для підтримки галузі пропонують уряду направити на розвиток латвійського туризму кошти зі структурних фондів ЄС та лібералізувати систему видачі латвійських віз. Натомість власники невеличких готелів та гостьових будинків у латвійських регіонах намагаються залучити туристів будь-якими методами, зокрема пропонують прогулянку на верблюдах та ламах по національному парку «Ґауя».

Туристичний бізнес значною мірою віддзеркалює процеси, які відбуваються в суспільстві. Якщо у попередні, заможні роки латвійці могли дозволити собі відпочивати декілька разів на рік і відвідували різні куточки світу, то сьогодні середньостатистичний латвійський турист відпочиває недовго, вибирає європейські курорти, або ж подорожує Латвією.

«Думаю відпочити у Латвії десь на хуторі. Навесні тут така гарна природа, тому обов’язково слід використати можливість, яку маємо», – ділиться своїми планами на відпочинок Улдіс Чаксе.

Однак мешканці Латвії відзначають, що гостей тут стає все менше. Зокрема курорти Юрмали відвідало на 20% менше закордонних туристів, ніж минулого року.

Здійснене латвійським урядом антикризове збільшення податків на послуги готельного бізнесу тільки погіршило ситуацію. Наповненість готелів, гостьових будиночків та кемпінгів істотно знизилась. Сьогодні п’ять найбільших у Ризі готелів виставлені на продаж.

Туризм допоможе Латвії вийти з економічної кризи

Представники латвійського туристичного бізнесу б’ють на сполох і просять уряд підтримати галузь. Латвійська асоціація туризму прогнозує, що фінансування латвійського туризму зі структурних фондів ЄС та лібералізація системи видачі латвійських віз дозволить зберегти понад 50 тисяч робочих місць і сприятиме залученню в Латвію щорічно понад 100 тисяч нових туристів.

«Відомо, що навіть Міжнародний валютний фонд визнав, що в Латвії однією з галузей, яка може сприяти виходу з економічної кризи, є туризм. Я не знаю жодної з країн світу, яка б відмовилася від туристів», – каже керівник Латвійської професійної асоціації туристів Кітія Ґітендорфа.

Представників латвійської туристичної галузі підтримує міністерство закордонних справ Латвії, яке запропонувало скасувати систему візових запрошень для громадян третіх країн, в тому числі і України, які бажають приїхати до Латвії.

Директор державної агенції з розвитку туризму Улдіс Вітоліньш сподівається, що економічна криза зробить Латвію дешевшою для туристів і їхній потік збільшиться.

«У будь-якому випадку – це час виживання для туристичної галузі. Але відомо, що для туристів головним у виборі країни відпочинку є дешеві ціни. Поки що в Латвії, у порівнянні з Естонією та Литвою, дорожчі готельні послуги, але значною перевагою є наш аеропорт із його дешевими цінами. Це «Air Baltic» та «RyanAir». Фактично на даний момент це нам дуже допомагає», – зазначає Улдіс Вітоліньш.

Ексклюзив – екскурсії на верблюдах у Латвії

Латвійські представники туристичного бізнесу розуміють, що гостей слід зацікавити не тільки дешевими цінами, необхідно запропонувати їм якусь туристичну «родзинку».

Зокрема, як це зробив господар латвійського гостьового комплексу «Rakši», розташованого неподалік від Цесісу, Крістапc Блаус. У створеному ним унікальному заповіднику, в умовах латвійського клімату живуть двогорбі кораблі пустелі – верблюди, граційні лами, гуанако та альпаки.

Бажаєте взяти участь у сафарі з ламами та верблюдами - тоді вам до Латвії.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG