Доступність посилання

ТОП новини

Повстанці на Шрі-Ланці хочуть перемир’я, уряд хоче перемоги


Шрі-ланкійська повстанська організація «Тигри визволення Таміл-Іламу» оголосила в неділю одностороннє перемир’я у зв’язку, за її словами, з «безпрецедентною гуманітарною кризою» внаслідок нового наступу урядових військ.

Уряд відразу ж відповів, що повстанці або мусить здатися, або будуть знищені.

Урядові війська Шрі-Ланки оточили останні незначні території, які ще контролюють повстанці, на північному сході острова і готуються до вирішального штурму.

За даними ООН, із регіону протистояння втекли понад 160 тисяч мешканців, але близько 50 тисяч цивільних осіб залишаються там.

Останніми місяцями шрі-ланкійські війська здійснили кілька наступів на повстанців і відбили в них більшу частину колись контрольованих ними територій. Тепер уряд країни сподівається цілком ліквідувати повстанчий рух.

Сепаратистське угруповання «Тигри визволення Таміл-Іламу» від 1983 року з деякими перервами веде збройну боротьбу за незалежність півночі й сходу Шрі-Ланки, де живе переважно народ тамілів, і створення там тамільської держави на засадах соціалізму. Унаслідок цієї боротьби загинуло понад 70 тисяч осіб.

Це угруповання вважають терористичним у більш як 30 країнах, зокрема, у ЄС і США.

Шрі-ланкійські таміли становлять менш як 14 відсотків населення країни. Найбільшою етнічною групою в Шрі-Ланці є сінгали, яких майже 74 відсотки.
XS
SM
MD
LG