Доступність посилання

ТОП новини

Перші 100 днів президента Обами


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах відзначають цікаву дату: перші 100 днів Барака Обами як президента. За традицією, вважається, що початковий період перебування у Білому домі завдає тон подальшим чотирьом президентським рокам.

Президентський термін – 1460 днів. Здавалося б, що він може встигнути за перші 100? Але згадаймо, що спромігся зробити на початку свого президентства Франклін Рузвельт. Коли він оселився у Білому домі, в Америці був 1933-й рік, час Великої депресії: 13 мільйонів безробітних, більшість банків позакривалася, у людей не було певності у завтрашньому дні. Але упродовж перших 100 днів президента Рузвельта Конгрес США ухвалив 15 запропонованих ним законопроектів, широку й сміливу програму оживлення бізнесу, промисловості, сільського господарства, допомоги тим, кому загрожувала втрата домівок і ферм.

Обамі вдалося змінити на краще настрій країни

Барак Обама прийшов до Білого дому, подібно до Франкліна Рузвельта, під час національної кризи. У телевізійному інтерв’ю Обама згадав про досягнення перших 100 днів Рузвельта, сказавши: «Я сподіваюся, що моя команда зможе повторити це, нехай з помилками, але ми дамо народові почуття впевненості (у завтрашньому дні). Ми не боїмося пробувати нове, експериментувати з тим, щоб знову дати людям роботу».

Отож, у перші 100 днів Барак Обама провів у Конгресі програму стимулювання обсягом 787 мільярдів доларів, впровадив збільшення відповідальності фінансових інститутів, ухвалив збільшення військ в Афганістані, встановив дату виведення військ з Іраку, виступив з новими ініціативами у зовнішній політиці. Він не малює рожевих картин, навпаки, наголошує, що повернення до процвітання – процес повільний, вимагатиме колосальних зусиль. Обамі вірять, йому вдалося за 100 днів змінити на краще настрій країни. Це, либонь, найголовніше його досягнення.

Республіканська опозиція критично ставиться до дій президента-демократа

Республіканці насамперед закидають Обамі те саме, що їхні однопартійці закидали свого часу Рузвельтові: збільшення бюджетного дефіциту. Коли Конгрес обговорював план економічних стимулів, запропонований Білим Домом, президент Барак Обама запросив до Овального кабінету демократичних і республіканських лідерів. Республіканці виступили проти півторатрильйонного бюджетного дефіциту, передбаченого антикризовою програмою. До того ж, республіканських законодавців обурило те, що Обама нагадав їм, що на президентських виборах переміг кандидат демократів.

Жоден республіканський голос не було подано за програму стимулів під час голосування у Палаті представників. Програму було ухвалено більшістю голосів конгресменів-демократів. Республіканці також незадоволені тим, що Обама викреслив із законопроекту про економічні стимули протекціоністську вимогу щодо закупівель виключно американських товарів на кошти, виділені для громадських робіт. Республіканці також засуджують рішення Білого дому опублікувати меморандуми міністерства юстиції про допити в’язнів, підозрюваних у тероризмі.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG