Доступність посилання

ТОП новини

Німецьку залізницю хочуть зробити ще пунктуальнішою


Берлін – Німці відомі своєю пунктуальністю. От тільки німецькій залізниці досі постійно доводилося вислуховувати критику на свою адресу… через регулярні запізнення. Тепер за дотримання графіку руху взявся німецький Бундестаг: він ухвалив відповідний закон, який посилює права пасажирів.

«Потяг запізнюється» – такий напис на моніторах німецьких вокзалів, мабуть, мало кого здивує. Запізнення вважається своєрідною хворобою для німецької залізниці. Причини, однак, часто досить благородні – високі вимоги безпеки. При найменшій підозрі на технічні проблеми потяг заганяють у депо й ретельно перевіряють.

Однак усе це тягне за собою запізнення або навіть скасування рейсів. Заради уникнення сварок із пасажирами, німецька залізниця намагалася йти назустріч споживачам у таких ситуаціях.

«З точки зору арбітражної установи, німецька залізниця досі демонструвала високу добровільну готовність до відшкодування. Це має бути в інтересах усіх, щоб ми могли подорожувати на надійних потягах», – сказала Біргіт Цанке-Шафгойзер, юрист арбітражної установи «Мобільність». Це структура, до якої можуть звертатися зі скаргами пасажирі залізниці, авіапасажири, а також подорожні на пароплавах. Фінансується ця структура з бюджету Федерального міністерства захисту прав споживачів.

Повертатимуть чверть вартості квитка

Варто наголосити, що досі відшкодування за запізнення було виключно добровільною справою з боку залізниці й виплачувалося у виді купонів, на які можна було купити залізничні квитки.

Тепер Бундестаг вирішив розширити права споживачів і зобов’язати залізницю до виплати грошового відшкодування. Для цього депутати ухвалили відповідний закон.

Отже, починаючи вже з літніх місяців, пасажиру повертатимуть не двадцять відсотків, а чверть вартості квитка, якщо потяг запізнився щонайменше на одну годину, причому – готівкою.

Якщо через запізнення залізниці пасажир не може продовжити свою подорож, то йому оплачуватимуться готель.

Оплачуватимуть також таксі, якщо потяг спізнився вночі і громадський транспорт більше не ходить. І це лише деякі моменти з цілого компенсаційного каталогу.

Депутати сподіваються, що такі заходи допоможуть підвищити пунктуальність залізничного сполучення. За даними самої німецької залізниці, зараз щодня видається близько 900 компенсаційних купонів через запізнення або скасування поїздів.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG