Доступність посилання

ТОП новини

У Будапешті чекають на Віктора Ющенка


Архівне фото. Президенти Віктор Ющенко та Ласло Шойом. Будапешт, 23 жовтня 2009 р.
Архівне фото. Президенти Віктор Ющенко та Ласло Шойом. Будапешт, 23 жовтня 2009 р.

Будапешт – Президент України Віктор Ющенко сьогодні прибуває до Будапешта з дводенним офіційним візитом. Від часу останнього візиту Віктора Ющенка до Угорщини минуло два роки.Проте офіційні контакти на найвищому рівні упродовж останнього часу між керівництвом України та Угорщини здійснювалися дуже часто, причому нерідко найвищі угорські посадовці приїздили до України.

Загалом, якщо мати на увазі динаміку міждержавних стосунків, то з вересня 1990 до кінця 2008 років глави держав і урядів двох сусідніх країн зустрічалися майже 30 разів. Справляє враження й інша цифра: упродовж останніх 19 років між Україною та Угорщиною укладено 39 міжурядових угод. Деякі з них підписувалися ще в часи УРСР та УНР (Угорської Народної Республіки).

Слід нагадати ще такий історичний факт – з 1919 до 1924 року в угорській столиці діяла перша дипломатична місія Української Народної Республіки, в складі якої певний час працював під іншим іменем український державний діяч Симон Петлюра.

У ці дні Президент України Віктор Ющенко зустрінеться зі своїм угорським колегою Ласлом Шойомом, главою угорського кабміну Ґордоном Байнаї та спікером Національної Асамблеї Каталін Сілі. Сторони мають намір підписати договір між двома галузевими міністерствами – сільського господарства та розвитку регіонів у сфері аграрного виробництва. Так само на узгодження сторін запропонують план консультацій між МЗС України та Угорщини на 2009-10-ті роки.

У будапештському готелі «Сент Дьєрдь» Віктор Ющенко зустрінеться з українськими та угорськими підприємцями, найактивнішими інвесторами останнього часу. Взаємний товарообіг між двома країнами становить близько двох мільярдів доларів, але, на думку фахівців, ця статистика може бути значно поліпшена.

Окрему програму матиме дружина президента України Катерина Ющенко, яка планує відвідати Тихоньське абатство, що розташоване на північному березі озера Балатон. На території цього католицького абатства українська громада Угорщини звела пам’ятник зятеві Ярослава Мудрого Андрашу І-му, королю Паннонії, та його дружині Анастасії Київській.

У середу Віктор Ющенко відкриє в центральній частині Будапешта, на площі Шандора Петефі, пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років. У липні 2007 року Ющенко відкрив у Будапешті пам’ятник Тарасові Шевченку.

29 квітня, у середу, на відвідини Президента України чекатимуть члени українських національних самоврядувань в Угорщині та актив Товариства української культури Угорщини. Зустріч відбудеться в Центрі української культури та документації, що розташований неподалік будинку Будапештської опери.

(Будапешт – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG