Доступність посилання

ТОП новини

Для боротьби з кризою кримські курорти відкриють сезон на місяць раніше


Ялтинська панорама
Ялтинська панорама

Сімферополь – 1 травня більшість кримських курортів офіційно відкривають курортний сезон. Саме на травневі свята на півострів прибуває перша велика хвиля туристів. Але цього року, як кажуть експерти, вона буде значно меншою – криза дається взнаки.

Лише за офіційними даними зниження кількості гостей півострова від початку року перевищило 22% у порівнянні з минулим роком. Експерти ж кажуть, що спад сягає третини. За оперативними даними Міністерства курортів і туризму Криму, знизилася і кількість оздоровниць, які зараз працюють, і коефіцієнт їхньої наповнюваності.

З одного боку експерти посилаються на кризу і панічні настрої українців, з іншого – на продовження тенденції зниження кількості російських туристів. Судячи з усього, сподівання, що за рахунок зниження курсу гривні відпочинок в Криму росіянам та іншим іноземцям подешевшає і їх приїде більше – не виправдовується. Більшість учасників кримського туристичного ринку попри рекомендації Міністерства курортів і туризму автономії усе ж прив’язала ціни на свої послуги до американського долара. Тож вартість відпочинку в Криму цього року, припускають фахівці, зросте не на 20%, як прогнозували урядовці, а на 50, а то й більше.

Криза літо не скасує

Щоб залучити більше курортників, цього року частина кримських курортів офіційно розпочинає сезон на місяць раніше – не 1 червня, як раніше, а 1 травня. Чи допоможе це, покаже час, хоча поки що на першотравневі свята туристи викупили лише приблизно половину пропонованих місць у готелях і санаторіях.

Попри це у багатьох курортних містах Криму на вихідних пройдуть святкування. Зокрема, в Ялті 1 травня відбудеться гала-концерт «Ялта – берег дружби» за участі провідних колективів кримського півострова і святковий феєрверк. На святкові заходи до Ялти приїдуть російська актриса Анастасія Заворотнюк, співак Філіп Кіркоров, а 2 травня концертний сезон в Ялті відкриє Анастасія Приходько, українська співачка, яка цього року представлятиме Росію на «Євробаченні».

3 травня в ялтинському театрі імені Чехова відбудеться перший Таврійський бал за участі відомих політиків, артистів, спортсменів. Його вестиме відомий танцівник із Києва Григорій Чапкіс. Під час балу пройде добродійний аукціон, а зібрані кошти його організатори планують передати талановитій молоді.

Відкриття сезону 1 травня також відбудеться і в Євпаторії, де того дня пройде «Парад курорту», виставки аеродизайну, декоративних птахів, квітів, гала-концерт, відкриється міжнародний чемпіонат живої статуї, виступлять провідні ді-джеї Криму. А 2 травня святкові заходи перемістяться в історичну частину Євпаторії, на вулицю Караїмську. Тут заплановані етнічний концерт, свято шашлику, виставка робіт художників і майстрів-умільців, перформанс учасників фестивалю живих скульптур. Цього ж дня в місті на набережній можна буде спостерігати файєр-шоу «Симфонія вогню». І 3 травня в Євпаторії відбудеться свято духової музики.

А на мисі Тарханкут, що неподалік Євпаторії, у ці ж дні пройде екологічна акція. Усі охочі можуть взяти участь у прибиранні наземного і підводного сміття. Організатори акції «Тарханкут без сміття» – «Команда ЕКС» – запросили також членів волонтерських об’єднань, дайвінг- і туристських клубів, представників мас-медіа.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG