Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті назвали найбільші підприємства-боржники


Івано-Франківське територіальне об’єднання Національного форуму профспілок України назвало підприємства Прикарпаття, на яких є затримки з виплатою заробітної плати, скорочення працівників, інші порушення трудового законодавства.

На відміну від столиці, де така акція анонсувалася як «Чорний список роботодавців України», в Івано-Франківську були обережніші з висловлюваннями, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Найбільшим боржником назвали державне підприємство «Завод калійних добрив» ВАТ «Оріана» – 388 тисяч гривень заборгованості з виплати зарплати, виробництво на заводі зупинене, не функціонують шахта і кар’єр, не фінансується державна програма з виробництва калійних добрив, а Україна закуповує їх в Білорусі та Росії.

Незначні затримки з виплатою заробітної плати на ТзОВ «Довіра», створеному після поділу місцевої швейної фабрики, але тут практикують безоплатні відпустки для працівників.

Серед підприємств-порушників трудового законодавства є також кілька пов’язаних з лісом і з геологічними та геофізичними дослідженнями, комунальні та приватні, а також футбольний спортивний клуб «Прикарпаття».

Місцевим журналістам назвали 12 підприємств-боржників, тоді як до загального списку по області увійшло 86 трудових колективів. НФПУ поки що говорить про оприлюднення таких фактів, але не виключає звернення до правоохоронних органів в разі злісного порушення законодавства.

На деяких підприємствах проблеми з виплатою зарплати пов’язують з неповерненням ПДВ, а звільнення людей – з економічною кризою.


Водночас у Києві Національний форум профспілок України склав «чорний список» підприємств, де порушуються соціальні права працівників.

Як заявив керівник НФПУ Мирослав Якібчук, нині «найгіршим роботодавцем в Україні є держава». За його словами, на підприємствах державної форми власності «спостерігається найбільша заборгованість із зарплат, масові звільнення та примусові відпустки».

У той же час Якібчук заявив, що в Україні «немає ні одного сьогодні олігарха, який би не потрапив у «чорний список» підприємств, де порушуються соціальні права працівників.

Сьогодні відзначають Всесвiтнiй день охорони працi. Україна вiдзначає цей день на нацiональному рiвнi з 2006 року.

XS
SM
MD
LG